Voor Stijn Vertonghen heeft colourgard niets verwijfds

Print
Lokeren - Lokeraar Stijn Vertonghen (22) is een colourgard. Dat is een mannelijke majorette. En mannen die een meisjesbezigheid beoefenen, zijn... Vertonghen weet dat ook, maar windt zich daar niet meer over op. "Juist dat mannelijke maakt het zo mooi voor het publiek. Het is helemaal geen verwijfde bezigheid, maar iedereen denkt dat wel. Ik heb daar leren mee leven."
BR>
"Het begrip colorguard is niet zo bekend", legt Vertonghen uit, "het is een mengvorm van dans, expressie en werken met attributen zoals een vlag, houten geweer en sabel. Mannen hebben meer kracht en kunnen daardoor de figuren beter afwerken."

Toen Vertonghen nog een kind was, schreef zijn vader hem in bij het showkorps The Flemish Girls zodat hij een instrument zou leren bespelen. Maar hij raakte meer en meer geboeid door de colourgards. Toen het showkorps opgedoekt werd, ging hij aan de slag als instructeur bij Drum Spirit, een showkorps in Dadizele. De groep werd in 2005 en in 2006 Belgisch kampioen.

Wereldkampioenschap

Tussendoor nam Vertonghen vorig jaar deel aan het Europese kampioenschap waar hij vijfde eindigde. "Wat niet slecht was omdat ik pas enkele weken op voorhand specifiek kon repeteren. In oktober neem ik opnieuw deel, maar ben nu al gestart met de voorbereidingen. Ik wil dus beter eindigen", steekt hij zijn ambitie niet weg.

Omdat de verplaatsingen naar Dadizele te tijdrovend waren, is Vertonghen in Lokeren een nieuwe colourgardgroep begonnen. "Met enkele oud-leden van The Flemish Girls en nieuwkomers", vertelt Vertonghen. "In het weekend van 29 juni stellen we ons voor aan het Lokerse publiek. Dan heeft in het stadion van Sporting een selectieronde voor het wereldkampioenschap plaats. De beste groepen uit Amerika, Thailand, Engeland en natuurlijk Nederland komen dan naar Lokeren. Zeker de Amerikaanse groepen zijn heel sterk. Wie die bezig gezien heeft, zal zijn mening over colourgards wel herzien."

Dirk VAN REUSEL
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio