Prins Danny I regeert dit weekend over Hamme

Print
Hamme - Toen half oktober vorig jaar bekend raakte dat zich slechts één kandidaat had gemeld voor de titel van Prins der Wuitens, onthaalden de Hamse carnavalvierders dit met ongeloof. Er kwam voor het eerst in de vijftigjarige carnavalsgeschiedenis geen prinsenverkiezing. Intussen mag Danny Gobel zich terecht 51ste Prins der Wuitens noemen. Deze 'moeilijke' start heeft geen gevolgen voor de Wuitensfeesten, die van zaterdag 17 maart tot maandag 19 maart in alle hevigheid gevierd worden.
BR>
Hoogtepunt vormt de 51ste carnavalsstoet die op zondag 18 maart vanaf 14.30u door de straten van de Wuitensgemeente trekt. "Enige grote vernieuwing dit jaar zijn de losse actuele groepen die in één blok tussen de reclame- en carnavalsstoet zullen stappen", deelt voorzitter Erik Vermeire van het Wuitenscomité mee. "Dit wordt een ideale warming-up voor het publiek. Liefst zestien groepjes schreven in. Hun aandeel in het carnavalsgebeuren wordt steeds groter. Het is een proefproject om de stoet overzichtelijker te maken. Vroeger liepen de actuele groepen verspreid tussen de grote carnavalsgroepen. Zij hielden niet altijd de plaats die hen was toegewezen en hinderden de groepen die deelnamen aan de wedstrijd."

Drie delen

De Wuitensstoet krijgt nu drie duidelijk afgescheiden delen. Na de kleine actuele groepen volgt het showgedeelte met drie Nederlandse muziekkorpsen, de folkloristische vereniging Die Hamse Wuitens, de prins en prinsengilde en enkele Hamse groepen buiten wedstrijd. De 21 Hamse carnavalsgroepen die deelnemen aan de wedstrijd zorgen als finale voor een kleurrijk spektakel.

Vermeire omschrijft de Wuitensfeesten als een typische straatcarnaval. "Dat moet zo blijven. Gedurende drie dagen zwerven al dan niet verklede groepen van kroeg naar kroeg. Net dat maakt het Wuitenscarnaval zo uniek. In dit volkse vermaak is de voorbije jaren een duidelijke verschuiving opgetreden. Herbergen werden meer en meer discotheken. Misschien moet er opnieuw meer aandacht besteed worden aan de 'echte' carnavalsschlagers. Ook dat maakt deel uit van de sfeer."

Teksten: Wim ONSELAERE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio