Eén op twintig rijdt te snel in Voorkempen

Print
Zoersel - Uit de cijfers van vorig jaar blijkt dat in de zone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde, Zoersel) één op twintig autobestuurders te snel rijdt. Dat meldde hoofdcommissaris Jos De Labey tijdens de jongste politieraadszitting.
BR>
In de loop van 2006 werden ruim 200.000 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Bijna 10.000 reden veel te vlug en begingen daardoor een zware overtreding. Er werden dat jaar 96 rijbewijzen ingetrokken bij chauffeurs die onder invloed reden.

Het aantal zwaargewonden daalde in 2006 van 46 (in 2005) naar 32. Daarnaast vielen er vijf verkeersdoden in de zone.

De recherche noteerde 274 aanhoudingen; ze hadden vooral te maken met diefstallen. Het aantal zware diefstallen steeg van 640 naar 571 feiten. Gelukkig werden minder woninginbraken genoteerd dan in 2005 (een daling van 226 naar 218). Er waren wel meer inbraken in scholen, in sportkantines en op bouwwerven. Het vandalisme daalde van 506 naar 492 gevallen.

Drugs

Er werden iets meer mensen opgepakt wegens drugbezit (van 54 naar 58) dan voorheen. Anderzijds nam het druggebruik af. "Toch vraagt het probleem onze blijvende aandacht. Zo spoorden we in Schilde een aantal kleine druggebruikers op, wat na verder onderzoek leidde tot het inrekenen van een grote dealer in Antwerpen."

Volgens Jos De Labey vallen de criminaliteitscijfers in de zone Voorkempen best mee. "We werken ook preventief. Tijdens de koopjesperiode patrouilleerden we dagelijks in de winkelbuurten. Mede daardoor bleven overvallen uit."

De zone telt 21 buurtinformatienetwerken (BIN’s). "Daarmee zijn we koploper in de provincie. In Brecht behoren 30,7 procent van de woningen tot een BIN. Uit de cijfers blijkt tevens dat wie binnen een BIN woont, 0,63 procent kans heeft op een inbraak. Daarbuiten heb je 0,71 procent kans."

Tot slot brak de hoofdcommissaris een lans voor het inleveren van wapens door particulieren. "In 2006 werden er 991 ingeleverd. Dat is veel."

JVs
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio