Gewelddadige partners voor rechter

Print
Antwerpen - De correctionele rechtbank had voor de woensdagse zitting een hele reeks dossiers van partnergeweld bij elkaar gebracht. Rechter Walter De Smedt zag ze een voor een passeren: de al dan niet gewetenloze geweldenaars en hun slachtoffers.
BR>
Zo'n man met losse handjes was Sefik B. (46), een handelaar in oud ijzer, afkomstig uit het voormalige Joegoslavië. Ook in de zaal: zijn vrouw en vier van hun vijf kinderen. In juni 2006 had de vrouw in paniek de politie gebeld. Haar man had haar geslagen en geprobeerd te wurgen. De agenten troffen de vrouw aan in de struiken, waar ze zich doodsbang had verstopt.

Maar woensdag was er van angst niets meer te merken. "Ik hoop dat mijn man met me mee naar huis mag", zei ze tegen de rechter. Walter De Smedt had snel door wat voor vlees hij in de kuip had. "Waarvan leeft u, mevrouw?" vroeg hij. "Van wat mijn man verdient met oud ijzer en van wat we krijgen van liefdadigheid", antwoordde ze.

De rechter knikte. "En zonder uw man hebben u en uw kinderen geen inkomen?" "Nee", zei de vrouw. "Geeft u mijn man alsjeblieft een milde straf." "Oké", zei de rechter. "Dan krijgt hij de opschorting van straf. Want die straf heeft evenveel gevolgen voor u als voor hem."

Trouw uitgesteld

De volgende beklaagde kwam geboeid de rechtszaal in. Steven D. zit nog een straf uit voor andere feiten. Maar woensdag stond hij terecht omdat hij op 22 januari een vriendin een gebroken kaak had geslagen. "Ze kreeg me verschrikkelijk kwaad", legde Steven uit. "Ik was over mijn toeren omdat mijn broer terminaal ziek was."

Bovendien was die vriendin niet zijn partner, beweerde hij. Dus het was géén 'partnergeweld'. Ook al beweerde het slachtoffer dat ze wél een relatie hadden gehad. Voor de rechter maakte het allemaal niets uit. Ook niet dat Steven nu verloofd was met een meisje dat beweerde dat hij de best denkbare man was. Ze zouden trouwen in de zomer. Steven kreeg zes maanden cel. De trouwpartij zal dus moeten worden uitgesteld.

BVP
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio