Bonobo's snoepen nootjes

Print
Mechelen - Kidogo is niet bepaald de populairste in de bonobofamilie in Planckendael. Laag in rang, zit hij vaak op zijn eentje op het eiland terwijl de anderen met elkaar stoeien. Kidogo wordt ook gegepest. Daarom hebben de onderzoekers een experiment bedacht. De bonobo kan zich populair maken door nootjes uit te delen.
BR>
In de binnenspeelzaal is bovenaan een voedermachine geïnstalleerd. Alleen als Kidogo op de rode knop drukt, gaat er een luik open en komt er lekkers uit het apparaat gerold. Dat kunnen nootjes, rozijntjes of andere 'snoepjes' zijn.

"De onderzoekers bedienen het apparaat met een koord. Als Kidogo op de knop drukt, trekken ze aan de koord en schuift de koker met nootjes over een gat. Ook de andere bonobo's kunnen op de rode knop drukken, maar dan gebeurt er niets. Ze zien hoe Kidogo wel wordt beloond. Hij kan de nootjes gaan delen met de anderen en zo wordt hij dus interessanter voor de andere dieren", legt zoöloge Marleen Huyghe uit.

"De onderzoekers willen nagaan of Kidogo's sociale leven door deze bevoorrechte positie verbetert. Bij mensen merk je ook dat diegenen die meer te bieden hebben, hoger in aanzien staan en populairder zijn. Het opzet is dus tweeërlei: nagaan of dit bij de bonobo's ook zo is en de positie van lageren in rang daadwerkelijk verbeteren", aldus Marleen Huyghe.

Verrijking

De voedermachine draagt ook bij tot de verrijking van de dierenverblijven. Planckendael voert geregeld aanpassingen in de verblijven door om de dieren voortdurend nieuwe uitdagingen te bieden.

"Zo vermijden we dat de dieren zich gaan vervelen of een stereotiep gedragspatroon gaan vertonen. We stimuleren ze voortdurend om via andere wegen voedsel te zoeken en zich bezig te houden", zegt Marleen Huyghe. Zo kregen de bonobo's enkele jaren geleden ook al speeltoestellen die afkomstig waren uit de speeltuin.

Bart ROGGEMAN, Bieke LATHOUWERS
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio