Wim Smets wil Everest op

Print
Antwerpen - Wim Smets (38) gaat in mei de Mount Everest beklimmen. Sam Larson, een 18-jarige Amerikaanse, zit mee in de expeditie en kan de jongste klimmer worden die ooit de 'seven summits' bedwong.
BR>
Nog maar een handvol Belgen is er ooit in geslaagd om de 8.848 meter hoge Mount Everest te beklimmen. De laatste twee Belgen zijn Willy Troch Willebroek en zijn klimmaat Bob Huygh. Dat deden ze in 2004. Ze haalden respectievelijk als vijfde en vierde Belg ooit de top.

"Ik vertrek op 31 maart naar Nepal. De hele maand april gaan we oefenen en langzaam wennen aan hoogte en luchtsamenstelling. In mei is het wachten op goed weer om de top vanaf het laatste basiskamp te beklimmen", zegt Wim Smets.

Smets klimt met zijn vaste ploeg. Die bestaat uit de Engelse professionele klimmer Victor Saunders en drie Amerikaanse vrienden, waaronder vader en dochter Dave en Sam(antha) Larson en Douglas Beall. "Sam is net 18 geworden en heeft al vijf van de hoogste toppen in evenveel continenten aangedaan. Haar eerste klimexploot in dit rijtje was het bedwingen van de 6.962 meter hoge Aconcagua in Argentinië. Ze was toen dertien jaar", zegt Wim Smets.

Jongste klimmer

"Afgelopen zomer ben ik met Sam nog naar Rock Werchter geweest. Tijdens haar bezoek aan België heeft ze ook kennis gemaakt met de Lichtfeesten in mijn geboortedorp Reet", zegt Smets. Als Sam de Everest heeft bedwongen, gaat ze dit jaar, net als Smets, nog de Carstenz Piramide in Indonesië beklimmen. Op dat ogenblik wordt ze de jongste klimmer ter wereld die de seven summits op 18 jaar allemaal heeft gedaan. Nu staat dit record op naam van een 20-jarige.

Wim Smets komt niet naar huis tussen beide expedities. Eind juli of begin augustus gaat hij met dezelfde klimploeg de Carstenz Piramide (4.884 meter) bedwingen. "Dan rest voor mij enkel nog de Russische Elbrus (5.642 meter) en heb ik eveneens de seven summits op zak."

Jan BOEY
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio