Debat rond Saeftinghedok

Print
Antwerpen - De nota van minister Kris Peeters (CD&V) over de toekomst van de zeehavens krijgt van meerderheid en oppositie in het Vlaams parlement goede punten. Het Saeftinghedok ontbreekt wel. Het Havenbedrijf is pro, Annick De Ridder (Open Vld) dringt aan op een studie over het dok. Jos De Meyer (CD&V) reageert sceptisch.
BR>
"We moeten ook op langere termijn denken want grote projecten nemen jaren van voorbereiding in beslag. Daarom moeten we nu al het debat openen over het Saeftinghedok", vindt Annick De Ridder. Jos De Meyer vond dat er geen dagdromerij moet zijn. "Laat ons eerst de mobiliteitsproblemen oplossen voor er een beslissing valt over het Saeftinghedok", stelde de CD&V'er, die nog eens verwees naar het mislukte Doeldok.

Jan Penris (VB) vindt dat Vlaanderen werk moet maken van de zwakke schakels die uit de sterkte-zwakte-analyse van de havens kwamen. "De hoge arbeidskosten zitten federaal, maar Vlaanderen kan wel initiatief nemen rond de missing links, het aanbod aan terreinen en de weinig gecoördineerde regelgeving (op uitzondering van fiscaliteit)."

Geen Bronx in Doel

Penris vroeg omzichtig om te springen met de traditie van sociale vrede en af te blijven van de wet-Major op de havenarbeid. Minister Peeters wil wel een sereen debat over de werkomstandigheden in de havens. "Ik wil zeker geen afbouw van de sociale rechten. Ik heb de houding van de bonden rond de laad- en lostijden zeer geapprecieerd."

De Vlaamse minister wil in het samenwerkingsverband tussen de havens bijkomende impulsen geven aan de Apec-opleiding voor buitenlandse studenten. "Antwerpen heeft dit gelukkig steeds getrokken."

Kris Peeters bevestigde dat hij het woonrecht in Doel wil verlengen tot augustus 2009. "Illegaliteit willen we er niet gedogen. Ik heb geen zin om daar de Bronx te ontwikkelen." De afbraak van woningen gaat door, de illegale praktijken worden gestopt.

Jos De Meyer dringt bij partijgenoot en minister Kris Peeters aan om de ombouw van de expressweg tot autosnelweg te versnellen. Peeters zegt dat de eerste aanbesteding in 2008 volgt.

KT
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio