Makelaars vinden dat verkoop van huis onderschat wordt

Print
Antwerpen - "Veel mensen denken dat het volstaat om een bordje 'te koop' aan de gevel te hangen. Maar een huis verkopen is veel meer dan dat", zegt Esther Van Marcke van de Confederatie van Immobilienberoepen (CIB) in België.
BR>
De zoektocht naar een 'gemiddeld huis' van 190.000 euro ruim een week geleden in Gazet van Antwerpen blijft reacties oproepen. Lezers mailden hun ervaringen bij het kopen van een huis, ook als die negatief waren. Zo adviseerden sommigen om liever zonder immokantoor te kopen. Maar de makelaars zuchtten diep. Heel diep.

"Weet u dat het vaak gebeurt dat mensen zélf hun huis willen verkopen en dan uiteindelijk naar ons komen als de problemen moeten worden opgelost?", vertelt Esther Van Marcke van CIB. "De wetgeving is een doolhof. Wij hebben niet voor niets jaren gestudeerd. Veel mensen weten niet wat een bodemattest is, wanneer de elektriciteitswetsgeving ingaat en wat de consequenties daarvan zijn. Bovendien is een makelaar een scheidsrechter, die beoordeelt of alles goed verloopt."

Esther Van Marcke merkt dat niet alle eigenaren recht in hun schoenen staan als ze hun huis willen verkopen. "Die bouwovertreding vermelden we toch niet?, krijg ik dan te horen. Maar dat kan dus niet. Als makelaar heb je informatieplicht en moet je kandidaat-kopers ook de gebreken melden."

Sector is gezuiverd

Johan Agneessens van Century 21 Aksimmo mailt dat niet de makelaars, maar de kopers de prijzen opdrijven. "Ik had een appartement op het Eilandje geschat op 90.000 euro. Maar tijdens de openbare verkoop werd op de eerste zittingsdag al 130.000 euro geboden."

Agneessens omschrijft de functie van de makelaar als bemiddelaar. "De verkoper kan emotioneel zijn en de koper gaat tot het uiterste om de prijs te betalen die hij voorop had gesteld."

Ook vastgoedmakelaar Robert Slegers benadrukt dat de sector na 13 jaar reglementering wel gezuiverd is. "De consument heeft bij problemen twee mogelijkheden om een klacht in te dienen: tuchtrechtelijk bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) of via de rechtbank. Maar volgens mij gebeurt dit weinig omdat de consument het zelf ook wel weet als hij sjoemelt. Of hij is bang voor een vonnis in zijn nadeel."

Maaike FLOOR
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio