Murgueros feesten op straat

Print
Antwerpen - Zaterdag trekt een feestelijke Halfvastenstoet door het centrum van Antwerpen. Op initiatief van coStA (Cultureel ontmoetingscentrum Sint-Andries) vormen artiesten, bewoners én muzikanten één lange vrolijke optocht voor het Murga-project.
BR>
Murga is een Latijns-Amerikaanse traditie. In landen als Uruguay, Paraguay, Chili en Argentinië werken de 'murgueros' het hele jaar door aan eigen melodieën, ritmes, teksten en kostuums. Oorspronkelijk is de Murga een dans, maar het is uitgegroeid tot een carnavalesk volksprotest tegen onrecht.

Tot in de jaren tachtig was de Halfvastenstoet een jaarlijkse traditie in Sint-Andries. Nu zal er dus opnieuw zo'n stoet zijn, maar dan met een Zuid-Amerikaans tintje. Onder andere de stadstrommelaars, capoeira-dansers, hiphop- en streetdance-groepen én moderne dansers trekken mee door de straten.

De stoet vertrekt om 14u aan de Sint-Andriesplaats en gaat dan via de Pachtstraat, Prekersstraat, Van Craesbeeckstraat, Willem Lepelstraat, Kloosterstraat, Sint-Jansvliet en de Suikerrui naar de Grote Markt waar om 15u een toonmoment is. De groepen worden ook ontvangen op het stadhuis. Om 16.15 vertrekken ze weer om via de Oude Koornmarkt, Kammenstraat, Nationalestraat, Sint-Andriesstraat en de Pompstraat om 17u weer aan te komen op de Sint-Andriesplaats.

Tussen 19 en 21u zijn er dan optredens op het plein. In het ontmoetingscentrum staat voor 7 euro een Indonesische maaltijd klaar (vooraf reserveren op 03-260 80 50). Tot slot is er om 21u nog een optreden van de Braziliaanse groep Clima do Brazil (6 euro voorverkoop, 9 euro kassa).

MF
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio