Bioloog Luc Int Panis "Inademen fijn stof kan tot gezondheidsproblemen leiden"

Print
Mol - Met de snelheidsbeperking tot 90 km per uur wil Vlaams minister Kris Peeters de luchtvervuiling tegengaan. De uitlaatgassen die doorgaans naar Scandinavië worden geblazen, blijven bij dit mooie weer boven onze hoofden hangen. De concentraties fijn stof, met stikstofoxiden, koolstofmonoxide en benzeen, bereikten de afgelopen dagen de kritische drempel van 70 microgram per kubieke meter.
BR>
"De inademing van fijn stof kan tot ademhalingsproblemen, cardiovasculaire aandoeningen en sterfte leiden", zegt bioloog Luc Int Panis van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol. "Het beperken van de uitstoot is dus nuttig. Ook al is het onmogelijk te meten hoe groot het effect is, per dag snelheidsbeperking."

"Een auto die geen 120, maar 90 km per uur rijdt, verbruikt gemiddeld 10% minder en stoot, als het een dieselauto is, gemiddeld 25% minder roet uit. Maar hoeveel mensen rijden inderdaad trager dan anders? Op vele plaatsen waar nu een snelheidsbeperking geldt, was al een andere limiet van toepassing. Bovendien staat het verkeer op vele plaatsen elke dag sowieso stil."

Daar staat tegenover dat de hoeveelheid stof in de lucht door een snelheidsbeperking zeker niet verhoogt. "Het is dan ook geen slechte maatregel. Of het voldoende is, is een andere vraag. Er zijn veel bronnen van fijn stof. Om de concentraties in de lucht substantieel te doen verminderen, is een heel pakket van maatregelen nodig."

GW
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio