Honderden aanwezigen herdenken in Libanon omgekomen blauwhelm

Print
Kasterlee - Honderden familieden, kennissen en militairen namen woensdag in Tielen (Kasterlee) afscheid van adjudant-majoor Luc Pauwels (47), de paracommando die vorige week in Libanon om het leven kwam. "Luc was een voorbeeld en een paracommando in hart en nieren", klonk het tijdens de eucharistieviering.
BR>
De Sinte-Margaritakerk van Tielen was te klein voor de afscheidsplechtigheid van de overleden blauwhelm Luc Pauwels. Naast minister van Defensie André Flahaut (PS) was ook luitenant-generaal Jean-Marie Jockin, een vertegenwoordiger van de koning, aanwezig op de plechtigheid. De Verenigde Naties stuurden eveneens een afgevaardigde.

Tientallen militairen, onder meer van het Derde Para uit Tielen, brachten hulde aan hun overleden wapenbroeder. De collega's in Libanon konden de plechtigheid live volgen via beelden die rechtstreeks vanuit de kerk via satelliet werden doorgestuurd.

Opperaalmoezenier Johan Van Den Eeckhout van Defensie leidde mee de aangrijpende viering. "Luc was actief in ex-Joegoslavië, Kosovo, Albanië en Libanon. Hij bereidde zijn missies altijd secuur voor. Tijdens zijn missies droeg hij zijn familie altijd in zijn hart", zei de aalmoezenier.

Tussen de teksten door weerklonken de nummers Music van John Miles en Waarom nou jij en Afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato.

Zijn weduwe Mady en vier kinderen brachten op hun eigen manier een eerbetoon aan hun overleden man en vader. Twee dochters lazen een tekst voor. "Papa, je zei altijd dat je terug zou komen. Waarom ben je je belofte niet nagekomen?" vroeg dochter Kala zich af.

Twee collega-militairen bezorgden vanuit Libanon een tekst die in de kerk werd voorgelezen. "Ik lag tijdens de missie in Libanon samen met Luc in een tent", verwoordde adjudant-majoor Dany Scheerlinck vanuit Libanon. "Hij was een groot voorbeeld en een paracommando in hart en nieren. Luc dacht heel vaak terug aan zijn familie. Achter elke para staat een sterke vrouw."

Luc Pauwels stierf vorige week woensdag toen een Pandur-legervoertuig in een ravijn stortte. Thierry De Backer en Roger Bergen, twee andere militairen, overleden ook bij het ongeval. Zij worden vrijdag begraven. Een vierde militair geraakte zwaargewond.

Bart VAN DEN LANGENBERGH
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio