Gezin moet huis afbreken

Print
Bonheiden - De familie Cabus uit Bonheiden is de wanhoop nabij. De vervallen hoeve die Herwig Cabus (48) vijftien jaar geleden steen voor steen renoveerde, moet hij voor 24 maart afbreken. Per dag dat de woning er nog staat, hangt het gezin een boete van 125 euro boven het hoofd.
BR>
Nooit had Herwig Cabus gedacht dat het boerderijtje dat hij in 1987 aan de Voordiedonkenlaan in Bonheiden in bosgebied kocht, hem zoveel kopzorgen zou bezorgen. "Er mag geen steen blijven staan. De aannemer hebben wij al besteld. Straks is deze grond niets meer waard", zucht de man. "Om toch iets over te houden, proberen wij te recupereren wat kan: plinten, de douche voor mijn kinderen..."

Na acht jaar juridische strijd zijn alle middelen quasi uitgeput. En zeggen dat het voor Herwig Cabus en zijn gezin begon als een droom. "Zowel stedenbouw als de vastgoedmakelaar verzekerden ons dat het geen probleem zou zijn om de hoeve uit 1780 af te breken en opnieuw te bouwen. Dat stelde ons gerust, want er was geen modern comfort. De gevels waren vochtig, de ramen rot en het dak lekte", vertelt Herwig Cabus.

Maar toen het gezin een bouwaanvraag indiende, werd die keer op keer geweigerd. "Wij kregen geen toelating om dieper te bouwen. De rooilijn verleggen kon niet."

Subsidies voor renovatie

De familie Cabus legde zich neer bij de beslissing en kreeg in 1991 toestemming om het huis te renoveren. "Vijf jaar hebben wij er over gedaan. Een inspecteur van stedenbouw hield toezicht tijdens de werkzaamheden. Nooit kwam er één opmerking. Na afloop kregen wij zelfs subsidies voor de renovatie."

Vier jaar later ontplofte de bom. "Op vraag van een stedenbouwkundige inspecteur stelde de politie een proces-verbaal op. Voor bepaalde werkzaamheden die destijds waren uitgevoerd, ontbrak een vergunning. Wij snapten er niks van", zegt Herwig Cabus. Hij diende een aanvraag tot regularisatie in, maar die werd afgewezen.

In 2003 beval de correctionele rechtbank van Mechelen de afbraak van de hoeve. "Een beroep in Antwerpen haalde niks uit en bevestigde het vonnis in maart 2006. Een jaar kregen wij de tijd om te slopen. Nu is het zover. Ik kan het nog altijd niet geloven: je eigen huis afbreken! Ik kan zelfs geen tekening kapot scheuren."

Ten einde raad trok de moeder van Herwig Cabus met het dossier naar het huis van Dirk Van Mechelen (Open Vld), als minister bevoegd voor Ruimtelijke Ordening.

"In de kranten heeft de minister het altijd over een trendbreuk met het verleden, een menselijker beleid qua ruimtelijke ordening. Hij wil breken met het agressieve bulldozerimago, maar wat stellen wij vast? In alle stilte worden huizen afgebroken. Deze week deelde het kabinet ons laconiek mee dat er zeker geen sloop komt. Het staat ons vrij de woning te laten staan en de dwangsom te betalen. Ons dossier doet het af als een menselijke fout."

Het kabinet-Van Mechelen zegt dat het wettelijk gezien niets kan doen voor de familie. "In het Vlaams Parlement werd geen consensus bereikt over de verjaring van bouwovertredingen in kwetsbaar gebied", zegt woordvoerder Philippe Heyvaert. En de menselijke fout? "Dat is het woord van de familie."

De familie Cabus heeft inmiddels een andere woning gekocht in Sint-Katelijne-Waver.

Sven VAN HAEZENDONCK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio