Kinderraad inspecteert horecazaken

Print
Mechelen - Dertig kinderraadsleden gingen woensdagnamiddag op inspectie in de Mechelse horecazaken. "Sommige cafés en restaurants zijn kindvriendelijk, maar andere hebben nog wel wat werk voor de boeg", luidde hun oordeel.
BR>
Opgedeeld in groepjes van drie of vier bezochten de kinderraadsleden samen zo'n dertig cafés en restaurants in Mechelen. Tijdens een grote kindervergadering in de raadzaal van het Mechelse stadhuis beslisten ze nadien welke zaken een label voor kindvriendelijkheid krijgen uitgereikt.

De kinderraadsleden pleiten voor een speelhoek in elke horecazaak. Ook een uitgebreid aanbod aan frisdranken, een rookvrije ruimte en de mogelijkheid om een kindermenu te bestellen, vinden zij heel belangrijk. "Een beleefde bediening en veilige trappen zijn ook noodzakelijk om een label voor kindvriendelijkheid te verdienen", klinkt het bij de kinderen.

Maar verdienen alle horecazaken wel zo'n label? "Sommige zaken doen aardig hun best, maar andere zaken hebben nog wel wat werk voor de boeg", luidt de conclusie van de jonge 'politici'.

Tijdens de kindergemeenteraad nam schepen van Burgerzaken Rita Janssens (sp.a-Spirit) gretig notitie van de bevindingen van de nieuwe generatie. "Het is belangrijk dat de Mechelse horecazaken een kindvriendelijk imago hebben. De opmerkingen van de kinderen geven we alvast door aan de bevoegde schepenen", zegt ze. "Het is ons doel om de kinderen bij het beleid te betrekken", legt jeugdconsulent Hermans Beyens uit. "Ook met hen moet rekening worden gehouden."

De ouders van kinderraadslid Yanni (10) zijn erg opgetogen over de kinderraad. "Er wordt in Mechelen nu veel meer gedaan voor de kinderen. Al zou er nog wel een speeltuin mogen bijkomen in het centrum van de stad", zeggen An en Erik Verlinden. "Yanni schreef zich op eigen initiatief in voor de kinderraad. We zijn dan ook bijzonder fier op hem. Misschien stapt hij later wel in de echte politiek", lacht papa Erik.

Loïc VERSTRAETEN
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio