Studenten uit heel Europa onderzoeken Mechelse geschiedenis van holocaust

Print
Mechelen - Het Joods Museum voor Deportatie en Verzet dat met Vlaams geld fors wordt uitgebreid, biedt vele mogelijkheden. Een 150-tal architectuurstudenten uit heel Europa denken deze week in Mechelen na over hoe het nieuwe gebouw moet worden ingericht. Al snel wordt duidelijk dat de kennis van de holocaust in Europa niet overal gelijk is.
BR>
Dat er veel werk is aan het nieuwe Joods Museum voor Deportatie en Verzet, is duidelijk. Het gebouw is veel te klein en wordt zelfs moeilijk gevonden door de bezoekers. Verschillende studenten vragen de weg naar het museum, terwijl ze nietsvermoedend op enkele meters van de ingang staan. De jongeren zijn hier om te leren over de holocaust en op basis van hun ervaringen aanbevelingen te doen voor de bouw van het nieuwe museum.

Voor sommige studenten is de trip naar het Fort van Breendonk en het Joods Museum een openbaring. "In ons land spreken we niet zoveel over de jodenvervolging", zegt Enise Baltasi van de Turkse Istanbul Technical University. "Op school leren we er niet echt over. Wat ik over de Tweede Wereldoorlog weet, heb ik gelezen in boeken of gezien in films. Ik heb er geen idee van hoe een concentratiekamp eruit ziet", geeft Enise toe.

Haar vriendin Sumeyye Gengec stelt zich ook veel vragen. "Ik wil meer weten over de standpunten van Hitler, omdat ik nu niet begrijp waarom hij zulke dingen heeft gedaan. Pas dan kan ik mee nadenken over het ontwerp van het nieuwe museum", vindt Gengec.

Onbehaaglijk gevoel

Het contrast met de Poolse delegatie is dan ook groot. "We weten heel veel over de holocaust. Dat kan moeilijk anders, want mijn grootvader heeft nog in een kamp in Siberië gezeten. Door sigaretten te verzamelen, heeft hij iemand kunnen omkopen en is hij gevlucht", zegt Malgorzata Suchocka, die uit het Poolse Bialystok komt. "In het nieuwe museum moeten de mensen zich volgens mij onbehaaglijk voelen. Dan snappen ze hoe vreemd die jodenvervolging wel was. De architectuur van het gebouw moet dat gevoel oproepen", suggereert Suchocka.

De studenten bezoeken vandaag nog verschillende historische plaatsen in en rond Mechelen, daarna zitten ze tot zondag in congrescentrum Lamot samen om de architecturale voorstellen te formuleren.

Bert PROVOOST
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio