Jan Aerts stapte al 450 keer van Nijlen naar Scherpenheuvel

Print
Nijlen - Jan Aerts (72) wandelde woensdag voor de 450ste keer van zijn woonplaats Nijlen naar Scherpenheuvel. De laatste twintig jaar krijgt hij bij deze bedevaarten het gezelschap van zijn vriend Jos Bossaerts. Van de afstand, slechts veertig kilometer, liggen beide heren allang niet meer wakker.
BR>
"De eerste keer toen ik naar Scherpenheuvel wandelde, was ik een jaar of vijftien", schat Jan Aerts. "Dat was toen heel normaal als je in een katholiek gezin werd opgevoed. Soms ging ik met enkele vrienden, soms stapte ik mee met de processie. Nog andere keren gingen we alleen maar van café naar café. Dat had dan met de bedevaart niet veel meer te maken."

"In die tijd ging ik elk jaar in mei een drietal keer naar Scherpenheuvel. Met ouder te worden, kwamen we ook te voet terug en beperkte ik me niet tot de maand mei. De laatste jaren wandel ik om de drie weken naar Scherpenheuvel. Ik vertrek om 4.45u bij mij thuis en om 5u pik ik Jos Bossaerts op. Omdat we langs mooie wegen willen wandelen, maken we de tocht iets langer, zodat we pas tegen 11.30u in Scherpenheuvel arriveren. Daar eten we wat, niet te veel, want omdat we nogal stevig doorstappen, heb ik weinig eetlust."

"Naar de basiliek gaan, doen we bijna niet meer. Tenzij iemand me vraagt om een kaarsje te laten branden. Na enkele trappistjes wandelen we weer naar huis. Dat kan soms laat worden, want we hebben enkele stopplaatsen waar ze ons door de jaren heen uiteraard hebben leren kennen", lacht Jan.

Dodentocht

Met het geloof hebben de voettochten naar Scherpenheuvel niet veel meer te maken. "Ik wandel gewoonweg heel graag. Niet alleen naar Scherpenheuvel, maar naar eender waar. Daarom neem ik elk jaar ook deel aan de Dodentocht in Bornem. Dit jaar doe ik dat voor de twintigste keer. Ik heb nog nooit moeten opgeven. Logisch eigenlijk, hé. Die honderd kilometer is slechts twintig kilometer meer dan van Nijlen naar Scherpenheuvel en terug."

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio