Expo toont Balder te boek

Print
Berlaar - Op de eerste verdieping van het Dolhuis vindt u dit weekend enkele tientallen boeken en tijdschriften waarin de gemeente Berlaar op een of andere manier aan bod komt. Ze werden verzameld door Jef De Ceuster en Guy Segers.
BR>
"De gemeentelijke bibliotheek publiceerde onlangs een lijst van haar boeken over Berlaar en van haar boeken geschreven of geïllustreerd door Berlaarse auteurs of tekenaars. De medewerkers van de bib riepen de bevolking ook op om hen te wijzen op ontbrekende werken. Dat heeft mij ertoe aangezet om de tentoonstelling Balder te boek samen te stellen", vertelt Jef De Ceuster.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende onderdelen. "In het deel Literatuur tonen we onder meer boeken van Felix Timmermans waarin hij het over Berlaar heeft. We staan ook stil bij de twee wereldoorlogen, de folklore, de pastoors en de nonnen. Een ander thema is Berlaarse bibliotheken. Want lang voor er een gemeentelijke bibliotheek was - in 1986 - was er aan de Markt de bibliotheek van Sint-Vincentius, nu ontmoetingscentrum Ballaar. Ook in Berlaar-Heikant was er een parochiale bibliotheek. De socialisten zorgden voor enig tegengewicht met een socialistische bibliotheek aan het station", vertelt Jef De Ceuster.

De tentoonstelling Balder te boek staat ook stil bij de Berlaarse drukkers-uitgevers. Zo ziet u exemplaren van Nieuw Berlaar, een plaatselijk weekblad dat in 1991 opgevolgd werd door de Gazet van Balder. Het oudste object op de expo is een originele gravure uit een boek uit 1588 die een tafereel van een godsdienstoorlog voorstelt.

Maagd van Melkouwen

"Onze lijst met boeken of tijdschriftartikels waar Berlaar sporadisch of uitgebreid in voorkomt, telt voorlopig 180 titels. Bij het doorbladeren ervan doen we regelmatig verrassende ontdekkingen. Zo werden de inwoners van Berlaar geprezen als het meest genoeglijke volk van Vlaanderen. En ooit stond de maagd van Melkouwen in de kijker", verklapt Jef De Ceuster.

Wie hierover meer wil weten, kan het met eigen ogen lezen op zaterdag 17 en zondag 18 maart, tussen 14 en 18u in het Dolhuis aan de Legrellestraat 39, in de tuin van het rusthuis.

Chris VAN ROMPAEY

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio