Aandacht voor Senioren bedankt vrijwilligers

Zowat één op de tien Belgen doet wel eens vrijwilligerswerk. Zelden worden ze daarvoor in de bloemetjes gezet. De vrijwilligers van Aandacht voor Senioren (AvS) kregen vrijdag in het Huis van de Sport in Berchem wel de eer die ze verdienen. Er werden ook drie vrijwilligsters met een trofee bedankt voor hun tienjarige inzet tegen eenzaamheid.

BR>

Aandacht voor Senioren, een afdeling van het seniorenbeleid van de stad Antwerpen, koos de Week van de Vrijwilliger uit om zijn medewerkers te bedanken. De organisatie werkt met een tachtigtal vrijwilligers en zet zich in om de eenzaamheid bij bejaarden tegen te gaan.

"Onze vrijwilligers zijn soms zelf al 75-80 jaar oud en toch vinden ze het enthousiasme om ouderen af en toe te gaan bezoeken", vertelt Tom Claus, coördinator van AvS. "De eenzaamheid bij ouderen is soms verschrikkelijk groot door het verlies van hun partner of vrienden. Ze zitten dan alleen thuis, komen amper buiten en zien geen mens meer. Onze vrijwilligers zijn dan bereid om eens langs te gaan en een praatje te maken. Bij velen doet dat wonderen en je ziet de eenzaamheid stelselmatig verdwijnen. Vandaag zetten wij onze mensen met zulk een groot hart zelf eens in de aandacht."

Ook aanwezig op de viering van het elfjarig bestaan van AvS was CD&V-gemeenteraadslid Nahima Lanjri. Zij steunt de werking voor honderd procent. "Vrijwilligers doen altijd belangrijk werk, maar dit is zeker de moeite waard. Deze vrijwilligers trekken senioren uit de vicieuze cirkel van de eenzaamheid. Ze doen eigenlijk twee dingen tegelijkertijd: ze helpen ouderen die het moeilijk hebben en ze helpen zichzelf omdat ze nog nuttig kunnen zijn voor de maatschappij. Ze worden dus niet afgeschreven als oudere."

De drie dames die al tien jaar inzet tonen, hebben hun eigen mooie verhalen. Germaine Brabands (66) moet nog steeds lachen als ze aan haar eerste bezoek denkt. "Die mens was zo content dat wij langs kwamen dat we iets aangeboden kregen om te drinken. Ik kan niet zo goed tegen de drank en bijgevolg ben ik daar tipsy buitengegaan. Als eerste bezoekje kan dat wel tellen", lacht ze.

Philippe SCHOENMAEKERS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio