"Geef extra Nederlands op langere schooldag"

Print
Antwerpen - Maak de schooldag langer om extra lessen Nederlands aan te bieden: met dat opmerkelijke voorstel wil Sener Ugurlu (sp.a), letterlijk een jonge Turk in de gemeenteraad, wat doen aan de taalachterstand (en de schooluitval) van anderstalige leerlingen.
BR>
Ugurlu (38) is één van de nieuwkomers in de Antwerpse gemeenteraad. Hij groeide op in Rupelmonde en Willebroek, waar hij actief was in het verenigingsleven. Uiteindelijk belandde hij in Antwerpen.

"Ik sta zelf al vijftien jaar in het onderwijs", vertelt hij. "Op ouderavonden zie je heel weinig allochtone ouders. Vaak blijven ze weg omdat ze geen of te weinig Nederlands praten. Dat probleem moeten we bij de wortels aanpakken."

Het gemeenteraadslid pleit bijvoorbeeld voor extra lessen Nederlands in het basisonderwijs. Op die manier zouden extra lessen Nederlands gegeven kunnen worden, zodat de taalachterstand bij anderstalige kinderen weggewerkt kan worden.

"We kunnen leerlingen natuurlijk niet verplichten om één of twee uur langer op de schoolbanken te blijven", beseft Ugurlu. "Dat zou ook een vorm van discriminatie zijn. Maar het is ook belangrijk om het belang van die extra lessen goed uit te leggen aan de ouders. Zij moeten meer betrokken worden bij het schoolgebeuren."

Scholen zouden hun naschoolse activiteiten volgens het raadslid ook aantrekkelijker moeten maken voor anderstalige leerlingen. "Veel allochtone kinderen komen alleen op school in contact met Nederlands. Tijdens die activiteiten, bijvoorbeeld voetbal op woensdagnamiddag, kunnen ze de taal oefenen zonder echt 'aan het leren' te zijn."

Om de omvang van het probleem juist te kunnen inschatten, wil Ugurlu dat Antwerpen de eigen scholen uitgebreid onder de loep neemt. Die studie moet duidelijk in kaart brengen hoeveel anderstalige leerlingen onder het gemiddelde scoren, of allochtone kinderen te vaak worden verwezen naar het bijzonder onderwijs, en hoeveel allochtone kinderen vandaag extra begeleiding krijgen.

Lex MOOLENAAR Peter DE MEYER

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio