Verkoop cultuurcheques studenten in de lift

De cultuurcheques voor studenten zitten in de lift. In het academiejaar 2005-2006 gingen er 1.501 boekjes over de toonbank, bijna duizend meer dan een jaar eerder. Opvallend: gemiddeld worden maar drie van de tien cheques per boekje ook echt gebruikt.

Peter De Meyer

BR>

De cultuurcheques werden drie jaar geleden gelanceerd door de stad, de cultuurhuizen en de sociale diensten van de universiteit en de hogescholen. Voor 15 euro kunnen studenten een boekje met tien cheques kopen, waarmee ze voor een appel en een ei onder meer naar de bioscoop, het museum, het theater en de opera kunnen.

"De cheques zitten in de lift", klinkt het op het kabinet van onderwijsschepen Robert Voorhamme (sp.a). "Vorig academiejaar werden er 1.501 boekjes verkocht. Een jaar eerder waren het er 587. De eerste tussentijdse cijfers voor dit academiejaar geven opnieuw een stijging aan. Ergens wel logisch, want muziekcentrum TRIX en de stedelijke culturele centra doen voor de eerste keer mee."

Fuifzaal Petrol en bioscoop Cartoon's zijn de absolute (en verwachte) publiekstrekkers, maar ook de musea en de meeste cultuurhuizen scoren goed. Vooral het MuHKA lokt veel studentenvolk. "Jongeren krijgen vaak het verwijt niet geïnteresseerd te zijn in cultuur", zegt Peggy Saey (MuHKA). "Maar hedendaagse kunst trekt hen wel degelijk aan. De cultuurcheques verlagen de financiële drempel, en dat vinden wij natuurlijk fijn."

Opvallend: de gemiddelde student verzilvert maar drie van de tien cheques. Ook dan doet hij of zij al een goede zaak, want de reële waarde van een boekje schommelt rond de 80 euro. En nog een vaststelling: de grootste cultuurliefhebbers zitten op de Universiteit Antwerpen en de Karel de Grote-Hogeschool. Lessius en de Hogere Zeevaartschool hinken wat achterop.

Peter DE MEYER

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio