Ook secundaire scholen willen een stand op de SID-in-beurs

Print
Antwerpen - Ook dit jaar krijgen scholen die een zevende specialisatiejaar aanbieden, geen stand op de SID-in-beurs in Antwerp Expo. "Schandalig", zeggen de vier onderwijsnetten. "Voor veel jongeren is zo'n extra jaar erg waardevol."
BR>
De SID-in-beurzen (studie-informatiedagen) worden georganiseerd door het ministerie van Onderwijs. Alle hogescholen en universiteiten, maar ook diensten zoals de politie en de VDAB stellen er zich voor aan scholieren van het laatste jaar secundair onderwijs. Elke provincie heeft een beurs, de Antwerpse editie vindt van 8 tot 10 maart plaats in Antwerp Expo.

"De vier onderwijsnetten vragen al jaren dat ook de zevende specialisatiejaren een stand zouden krijgen op de beurs", zegt Paul Bonner, coördinerend directeur van een Antwerpse scholengemeenschap. "Veel jongeren kunnen of willen geen studie van minstens drie jaar in het hoger onderwijs beginnen. Op hun achttien zijn ze vaak ook nog niet klaar voor de arbeidsmarkt. Een zevende jaar kan voor hen erg waardevol zijn."

Het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) beslist wie een stand krijgt op de beurs. "Maar competente CLB-mensen oordeelden dat zo'n aparte stand niet zinnig zou zijn", reageert Ward Verhaeghe, perswoordvoerder van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a).

"Eén van de redenen is dat zo'n zevende specialisatiejaar niet voor iedereen toegankelijk is omdat je al van in het vierde jaar in die bepaalde studierichting moet zitten. Bovendien wilden slechts enkele scholen van zo'n stand gebruikmaken."

Uit protest tegen de boycot charterden de vier onderwijsnetten een bus. Die staat geparkeerd in de onmiddellijke buurt van Antwerp Expo. Aan boord vinden leerlingen en hun ouders informatie over het aanbod van zevende specialisatiejaren.

Sabine DEMAN, Peter DE MEYER

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio