Geen dag zonder strips

Print
Wilrijk - Voor de 19de keer al hebben dit weekend in de zalen van het Valaarhof de Wilrijkse Stripdagen plaats. Frank Bogaerts, de stichter en bezieler van het Wilrijkse Stripcentrum, kan ook nu weer rekenen op zo'n 35 vrijwilligers om tekenaars, cartoonisten, standhouders en bezoekers in de beste omstandigheden te ontvangen.
BR>
Voor Frank zelf was het de afgelopen week niet echt veel drukker, want een dag zonder strips heeft hij in de voorbije 27 jaar nauwelijks gekend. En toch was het niet een tomeloze passie voor het beeldverhaal die aan de basis ligt voor zijn engagement in de wereld van de strip.

"Natuurlijk heb ik als jonge knaap vaak met de zaklamp onder de dekens tot diep in de nacht in het gezelschap van Jommeke, Nero of Suske en Wiske vertoefd", zegt de 51-jarige laborant. "En vandaag zijn Largo Winch, Thorgall en XIII mijn favoriete strips. Maar nadat ik op 25-jarige leeftijd had afgehaakt als Chiroleider op het Valaar, zocht ik naar een manier om ook de niet-georganiseerde jeugd te bereiken. Strips leken mij een geschikt hulpmiddel. In Herman De Maesschalck vond ik een vriend die met mijn idee mee wilde en kon financieren. En zo is het in september 1979 allemaal begonnen."

Vrijwilligers

De twee legden hun spaarcenten bij mekaar en begonnen strips te kopen. Al snel werd Stripbib Jong Valaar opgericht. "En waar we dan niet allemaal gezeten hebben", zegt Frank. "In de Gaspar Verreyckenstraat, de Gebroeders De Wachterstraat, de Letterkundestraat en uiteindelijk sinds 2000 aan de Boomsesteenweg, waar nu het Vlaams Stripcentrum is gevestigd."

Op de ruwbouw na hebben Frank en zijn medewerkers ook daar alles met eigen handen ingericht. "Woorden schieten dan ook tekort om te zeggen hoezeer ik mijn ploeg vrijwilligers waardeer", zegt Frank. "Dat zijn echte stripkenners als Eric De Vlieger, Luc Dams, Luc Maes en Eddy Monsecour en een prima administratieve kracht als Saskia Taveirne. Maar evenzeer handige doe-het-zelvers en de tientallen mensen die ieder een dag of een avond hebben waarop ze trouw op post zijn om de winkel en de bib draaiende te houden."

Geldgebrek

Een ook groot probleem blijft het financiële plaatje. "Om goed te kunnen werken, hebben we 25.000 euro per jaar nodig", zegt Frank. "Toen de stad de subsidies terugschroefde van eerst 15.500 naar 12.500, 10.000 en nu 2.500 euro, was het echt slikken. Gelukkig steunt ook het district ons met 2.500 euro. Van de provincie verwachten we toch meer dan 430 euro op jaarbasis. Maak zelf maar de rekening als je weet dat we 15.000 euro per jaar aan vaste kosten besteden. En dan hebben we nog geen enkele strip aangeschaft, terwijl we toch alles moeten kopen wat in het Nederlands verschijnt."

Luk LUYTEN

Wilrijkse Stripdagen, zaterdag 10 en zondag 11 maart van 10 tot 17u in het Valaarhof, Letterkundestraat

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio