Pelicaen luidt feestklokken

Print
Duffel - De inwoners van Duffel verkeren dit jaar in feeststemming. Althans, de Duffelaars met een hart voor kunst. Want de plaatselijke kunstkring de Pelicaen bestaat 45 jaar en dat moet gevierd worden.
BR>
De Pelicaen is al vier decennia en een half prominent aanwezig in het Duffelse gemeenschapsleven. Niet verwonderlijk natuurlijk, als je weet dat de kring vijf afdelingen overkoepelt die zich elk met een ander aspect van de cultuur bezighouden. Er is de afdeling Foto-Peli-Grafie, de fotografen dus, de Peli-Musica alias de musici, de literaire groep, het Grafisch Kabinet en ten slotte de groep van schilders en beeldhouwers. Samen zijn ze goed voor zo'n zestig actieve leden.

Algemeen voorzitter Hugo Van Vlaslaer: "Sinds ons vorig feestjaar in 2002 zijn er uiteraard een aantal leden vertrokken. Langs de andere kant zijn dan weer anderen zich bij ons komen voegen. Zo is bijvoorbeeld de muziekafdeling aanzienlijk gegroeid. En bij de beeldende kunstenaars is er onder meer een Belgisch-Moldavische dame bij gekomen en zeker niet de eerste de beste. Na haar artistieke studies in haar thuisland Moldavië en een bijkomende opleiding aan de Brusselse academie, volgt ze momenteel nog les in Anderlecht. Voor de Russisch-Orthodoxe kerk in Brussel schilderde ze al een aantal iconen en voor het kinderziekenhuis Koningin Fabiola een reeks muurschilderingen. Voorlopig spreekt ze nog vooral Frans, maar ze is druk bezig om Nederlands te leren. Haar leraar is trouwens onder haar impuls ook lid geworden van onze kring."

Ondanks de – voor een kunstkring toch - al vrij gevorderde leeftijd, is de Pelicaen nog een en al dynamiek. "Er zijn ook twee nieuwe beeldhouwers aan de slag gegaan. Eéntje – Christel Van de Perre, die eerder klassieke sculpturen ontwerpt - neemt al deel aan de huidige tentoonstelling", voegt Van Vlaslaer er nog aan toe.

Die tentoonstelling, die dit weekend haar deuren opent, is pas het begin van de feestelijkheden. In mei volgt nog een expo waar de nadruk op de beeldhouwkunst ligt. Er zijn voorts al twee concerten gepland. In oktober met Duffel-jaarmarkt komen de fotografen en de grafici onder de schijnwerpers. En in november en december staan nog twee individuele tentoonstellingen gepland. De intensere activiteiten vinden dus plaats in de tweede helft van het jaar. "Eigenlijk is de kring pas in november jarig", verklaart de fiere voorzitter.

Kristien PHILIPPE

Schilderijen en beelden van de Pelicaen, in de benedenzaal van de bibliotheek aan de Bruul in Duffel. Open van 14 tot 17u op 10, 11, 17 en 18 maart.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio