Opleiding Toerisme verlaat na veertig jaar Colomalaan

Print
Mechelen - De 450 studenten Toerisme van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) verhuizen vanaf september naar gebouwen die vrijkomen in De Ham in de Lange Ridderstraat. Die secundaire school smelt volgend schooljaar samen met het Coloma-Instituut aan de Colomalaan.
BR>
Het teruglopende aantal leerlingen dwingt vzw De Pelgrim tot de drastische beslissing om het Onze-Lieve-Vrouw van de Ham-Instituut, decennialang een begrip in Mechelen, te sluiten. "Voor De Ham en Coloma starten wij met een gezamenlijk onderwijsproject, in totaal goed voor 1.400 leerlingen. Het nieuwe logo en de naam maken wij volgende week donderdag bekend", zegt Koen De Weerdt, voorzitter van de raad van bestuur van vzw De Pelgrim.

De Katholieke Hogeschool Mechelen is kandidaat om de gebouwen in het centrum van de stad te kopen. "Het zou voor ons een uitgelezen kans zijn om een campus uit te bouwen in de binnenstad. Op de site van De Ham huren wij vandaag al het Kruidtuingebouw, waar onze opleiding Informatiemanagement & -systemen (ICT) onderdak heeft", zegt algemeen directeur Dirk Coenjaerts.

Het huurcontract van de hogeschool voor haar gebouwen aan de Colomalaan loopt eind juli ten einde. "In campus Coloma is al veertig jaar onze opleiding Toerisme en Recreatiemanagement gevestigd. Maar wij verhuizen in september naar een gebouw van De Ham in de Lange Ridderstraat", vertelt Annemie Gommers, departementshoofd Handelswetenschappen en Bedrijfskunde.

De KHM heeft daartoe een huurcontract van een jaar afgesloten met vzw De Pelgrim. Maar nu al is duidelijk dat de hogeschool nooit heel de site, zo'n anderhalve hectare groot, zal gebruiken. Er doen geruchten de ronde dat binnen de scholengemeenschap van De Pelgrim stemmen opgaan om het complex deels of zelfs volledig in handen te geven van een projectontwikkelaar. "Van een commerciële partner is geen sprake, maar wij praten wel met andere gegadigden. Voor investeringen in de vestiging aan de Colomalaan hebben wij centen nodig", aldus voorzitter De Weerdt. "Over De Ham gaan wij in elk geval ook verder onderhandelen met de Katholieke Hogeschool."

Sven VAN HAEZENDONCK, Bart ROGGEMAN
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio