Appartementen bevorderen dorpsleven

Print
Sint-Gillis-Waas - Een opmerkelijk gegeven in de cijfers van de Confederatie Bouw Waasland: de nieuwbouw in Sint-Gillis-Waas bestaat voor 36 procent uit appartementen. Tien jaar geleden waren die er nauwelijks. Heeft deze evolutie een (negatieve) invloed op het dorpsleven?
BR>
"Ik stel zeker geen negatieve invloed vast", verzekert burgemeester Remi Audenaert (CD&V). "Het is zeker niet zo dat de appartementen massaal worden bevolkt door inwijkelingen die zich voor de rest niets van het lokale leven aantrekken. Integendeel: in de dorpskernen van zowel Sint-Pauwels als Sint-Gillis-Waas komen zich steeds meer senioren vestigen vanuit de rand van de gemeente. Ze voelen zich meer comfortabel in een kleinere en goed uitgeruste woning. Je moet niet ver zoeken naar een bekend voorbeeld: een van mijn voorgangers als burgemeester Omer De Mey."

Ook van een tweede type typische appartementsbewoners kent Audenaert een goed voorbeeld. "Veel jonge koppels zoeken hun toevlucht tot een appartement om in hun gemeente te kunnen blijven. Dat gebeurt meestal in afwachting van de aankoop van een eigen woning. Dankzij de appartementen hoeven ze niet uit te wijken. Zo woonde mijn zoon drie jaar in een appartement in Sint-Pauwels."

De derde groep wordt gevormd door de inwijkelingen. Volgens burgemeester Audenaert stromen die zeker niet in die mate toe dat ze het lokale sociale leven verstoren. "Afgaande op het bloeiende verenigingsleven heb ik zelfs de indruk dat ze hier meestal goed integreren. Ondertussen blijft ons inwonersaantal groeien. Om de vijf jaar kwamen er duizend bij. We zitten momenteel al aan 18.171."

KD
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio