Belspelletje op tv mag maximum 2 euro kosten

Print
30 JULI 2005 - Deelnemen aan een gokspelletje op tv mag niet meer dan 2 euro kosten. In totaal kan iemand in één belspel nog 5.000 euro winnen. Eén keer per maand mag de winst 15.000 euro bedragen.
BR> Dat stelt de Kansspelcommissie in het ontwerp-Koninklijk Besluit (KB) dat zij in opdracht van justitie- minister Laurette Onkelinx maakte over tv-belspelletjes zoals Toeters en Bellen (VT4), Play Today and Tonight (Kanaal 2) en Puzzeltijd (VTM).

Wat bepaalt het ontwerp-KB?

° Het spelreglement moet gratis beschikbaar zijn en de zenders moeten geregeld "opvoedende spots over problematisch spelgedrag" uitzenden voor of na die spelletjes.

o Een deelname aan zo'n spelletje kost maximum 2 euro. Dat tarief moet tijdens het hele spel in beeld zijn.

o Per spel kan nog maximum 5.000 euro worden gewonnen.

o Minderjarigen mogen niet deelnemen. Ook dat moet constant zichtbaar zijn op tv, net als het gratis telefoonnummer waar kijkers terechtkunnen met klachten.

o Ieder nieuw spel moet op voorhand worden goedgekeurd door ofwel een gerechtsdeurwaarder, ofwel de Kansspelcommissie, ofwel de Dienst Metrologie van Economische Zaken.

o Bellers die meer dan 50 euro per dag uitgeven aan spelen (volumebellers) moeten worden ingelicht dat er iets aan de hand is.

o Er moet een mogelijkheid zijn om minderjarigen en probleemspelers te blokkeren.

o De productiehuizen en de fabrikanten van spelen moeten maatregelen nemen om "abnormaal spelgedrag" te vermijden.

o De prijzen moeten binnen de zestig dagen uitbetaald zijn.

o De operatoren, productiehuizen en de aanbieders van de spelen handelen zelf de klachten tegen hun spelen af. Ze moeten hiervan een register bijhouden. Alle niet-opgeloste klachten moeten worden doorgestuurd naar de Ethische Commissie voor Telecommunicatie op Economische Zaken.

o Als die Ethische Commissie beslist dat een spel niet kan, dan mag het niet worden uitgezonden. Gebeurt dat toch, dan kunnen straffen tot 5 jaar cel en 550.000 euro boete worden opgelegd.
Het ontwerp-KB moet nog door de regering worden goedgekeurd.
Nu in het nieuws