Belspelletjes op televisie niet meer strafbaar

Print
8 DECEMBER 2004 - Minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) haalt televisieprogramma's met kansspelen uit de kansspelwet. De producenten en operatoren zijn dan niet meer strafbaar. De Kamercommissie Justitie volgde haar.
BR>
Tv-belspelletjes zoals 'Toeters en Bellen' (VT4), 'Play Today and Tonight' (Kanaaltwee) en 'Puzzeltijd' (VTM) bieden kansspelen aan zonder dat ze daarvoor een toelating hebben. Daarop staan straffen tot 3 jaar cel en 125.000 euro boete. Sinds maart liepen bij de Kansspelcommissie zo'n 50 klachten binnen van mensen die torenhoge rekeningen hadden omdat ze aan die spelletjes meededen.
"En dat is het topje van de ijsberg, want de meeste klachten zitten natuurlijk bij de gsm-operatoren, waar de rekeningen worden betwist. Bijna alle klachten komen van bejaarden, kinderen, werklozen en zieken. Zij verliezen veel geld: één man verloor vele duizenden euro's in de maand september", zo zei Onkelinx.

"Om gokverslaafden beter te beschermen" haalt Onkelinx deze tv-spelen nu uit de kansspelwet, waardoor de operatoren en productiehuizen evenwel niet meer strafbaar zijn. Onkelinx wil de tv-belspelen reglementeren met een Koninklijk Besluit.
"Dat bepaalt dat de zenders het spelreglement en het financieel tarief in hun programma's moeten meedelen en een gratis telefoon voor klachten ter beschikking moeten stellen. Ze moeten ook meedelen dat deze spelen verboden zijn voor minderjarigen. De operatoren én de productiehuizen, die de spelen maken, zullen een klachtenprocedure opstellen en klachten afhandelen. Ouders zullen de nummers van de spelen kunnen blokkeren zodat hun kinderen niet kunnen meedoen. Ook zal iedereen per dag slechts een beperkt aantal oproepen kunnen uitvoeren."

Servais Verherstraeten (CD&V) viel scherp uit tegen Onkelinx: "U gaat bij de duivel te biecht. U laat de gsm-operatoren en tv-stations zelf het reglement opstellen én de klachten afhandelen, terwijl zij nu net zoveel verdienen aan die spelen. Zij worden dus rechter en partij. U capituleert voor commerciële belangen. De situatie van de gokverslaafden en kwetsbare mensen wordt alleen maar slechter door deze maatregelen. Waarom laat u de wet niet voor wat ze is en waarom laat u de operatoren en de stations niet gewoon vervolgen?"
Nu in het nieuws