Stad eist herstel beschermde woning

Print
Herentals - Het stadsbestuur van Herentals maant notaris Van Schoubroeck aan om de beschermde trapgevelwoning in de Nederrij te renoveren. Het pand staat al meer dan tien jaar te verkommeren.
BR>
De woning in Nederrij 19 is sinds 2004 beschermd als monument. Daardoor is de eigenaar verplicht om het pand in stand te houden. Maar de voorbijgangers zien het gebouw met openstaande ramen dag na dag aftakelen.

De Herentalse groenen klagen al lang de verloedering van het charmante gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl aan. "Een monumentenstad als Herentals is het aan zijn reputatie verplicht om niet werkeloos toe te zien hoe dit gebouw verkommert", zegt gemeenteraadslid Kris Peeters (Groen!). De groenen vragen de burgemeester om als toezichthoudend ambtenaar de eigenaar aan te sporen zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

"Dat doen we ook", verzekert burgemeester Jan Peeters (sp.a). "De toestand van de woning is inderdaad schandelijk te noemen. Sinds 1997 staat het huis onafgebroken op de leegstandslijst van het Vlaamse Gewest. De eigenaar heeft blijkbaar niet de intentie om het gebouw in stand te houden. We sturen hem nog eens een brief om iets aan de toestand te doen. Krijgen we geen of een negatief antwoord, dan zullen we de monumenteninspectie moeten inschakelen."

Eigenaar Van Schoubroeck geeft te kennen dat hij het gebouw wil verkopen en benadrukt dat het geen gevaar vormt voor voorbijgangers. Dat laatste bleek ook uit een onderzoek van de stadsdiensten, die nog geen verkrotting vaststelden.

BaLa

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio