Broederschool viert 80-jarig bestaan

Op 27 november 1927 richtten vier broeders van O.L.Vrouw van Lourdes Oostakker het Gesticht van ’t Hart op. Hun zorg voor opvoeding en onderwijs in Hamme groeide uit tot de basisschool Sint-Pieter en het Heilig Hartinstituut Middenschool. Die vieren hun 80-jarig bestaan samen met de inwijding van nieuwe gebouwen.

Wim Onselaere

BR>

Onmiddellijk na hun aankomst openden de Broeders een school. Tot 1948 gaven daar alleen broeders les. Jules Malfliet was de eerste lekenonderwijzer, Pierre De Beer in 1956 de eerste lekenleerkracht. De grote expansie kwam er na 1965. Broeder Mark Etienne werd directeur van het secundair onderwijs, broeder Adolf Vasseur van het lager onderwijs. Vernieuwingen, uitbreidingen en fusies volgden elkaar op. Op 27 juni 2004 verlieten de laatste twee broeders Hamme. Sindsdien zetten leken hun onderwijs- en opvoedingswerk met succes verder.

De nieuwbouw die wordt ingewijd omvat een sanitair blok aangepast voor gehandicapten, een verzorgingslokaal voor leerlingen, een ruime overdekte speelplaats en een didactische keuken.

De Broederscholen vieren zaterdag 10 maart feest. Om 18.30u is er een eucharistieviering in de Sint-Pieterkerk opgedragen door bisschop Luc Van Looy. Om 20u vindt een feestzitting plaats in de gerenoveerde feestzaal van de school in de Slangstraat 12 met toespraken, muzikale omlijsting en de inwijding van het nieuwe schoolgebouw.

WO

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio