Bouwbedrijf beboet voor onwettige afbraak historische hoeve

Een bouwbedrijf uit Willebroek is dinsdag veroordeeld tot een boete van 50.000 euro voor de onwettige afbraak van een historische hoeve in Mortsel. Dat heeft de Antwerpse strafrechter dinsdag beslist.

Of het bedrijf de hoeve ook weer in haar oorspronkelijke staat moet opbouwen, zal pas blijken uit een later advies van de Hoge Raad voor Herstelbeleid.

De nv Constructo uit Willebroek was sinds december '99 eigenaar van de gronden aan de Drabstraat in Mortsel met daarop de oude hoeve 'Liekens'.

Bij de aankoop door Constructo werd duidelijk vermeld dat er geen zekerheid was dat er op de grond zou mogen gebouwd worden, gezien plannen van de stad Mortsel om het hele terrein om te zetten van woonzone in open ruimte met openbaar nut. Construct plande er een bouwproject met een zestigtal appartementen.

Omdat Mortsel haar intentie realiseerde, moest de nv Constructo bovendien de illegaal gesloopte hoeve op de terreinen in de oorspronkelijk staat heropbouwen. Dat werd beslist in een arrest van het Antwerpse hof van beroep in december 2002.

Het bedrijf legde dat arrest keer op keer naast zich neer waarop Mortsel weer naar de rechtbank trok.

Of de heropbouw ook effectief zal moeten gebeuren, beslist de rechtbank later. Het advies van de Hoge Raad voor herstelbeleid moet daarover uitsluitsel geven.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio