Criminaliteit daalt niet

Print
6 MAART 2007 - De criminaliteit daalt niet. Als de cijfers toch een daling laten zien, komt dat omdat de verloren gsm's en identiteitskaarten in 2005 uit de statistieken zijn gehaald. Dat zegt de federale politie.
BR>
Enkele weken geleden pakten sommige media uit met een daling van de misdaad met 2,49 procent in het eerste semester van 2006, vergeleken met dat van 2005. Er werden nog 494.159 feiten geregistreerd, tegen 506.753 in het eerste semester van 2005, een verschil van 12.594. Wie de statistieken echter van naderbij bekijkt, ziet dat die daling voornamelijk op rekening komt van de zogenaamde 'bedrogsmisdrijven tegen de eigendom'. Zij dalen met liefst 37,6 procent (of 16.093 feiten) in het eerste semester van 2006.
Onder bedrogsmisdrijven tegen de eigendom vallen: heling van gestolen goederen, misdrijven rond faillissementen en voorkennis, flessentrekkerij (niet betalen van een restaurantrekening), bedriegelijke organisatie van het onvermogen, witwassen, verduistering en oplichting, en ook 'bedrieglijke verberging'.

Vanwaar die fenomenale daling van de bedrogsmisdrijven tegen de eigendom? De federale politie deelt mee dat er "geen echte daling is", maar "een verandering van de registratie". Tot 1 juli 2005 werden verloren voorwerpen ten onrechte als bedrieglijke verberging geregistreerd. Zo konden ze worden geseind via de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG). Als ze geregistreerd staan als verloren voorwerpen kan dit niet. Gezien de enorme toename van verloren identiteitskaarten en gsm's, werd de registratie veranderd.
Gestolen gsm's en ID-kaarten blijven geregistreerd onder 'diefstal en afpersing', en daar is ook een stijging met 1,38 procent. Hieraan is niets veranderd. De verloren voorwerpen echter worden niet langer als misdrijf geregistreerd en verdwijnen dus uit de misdaadstatistieken. Vandaar de enorme daling van de 'bedrieglijke verberging' en dus ook de 'daling van de criminaliteit'.

.

Nu in het nieuws