Extra geld voor noodopvang

De OCMW's van Berlare, Dendermonde, Sint-Gillis-Waas en Temse krijgen geld voor de verbetering van de noodopvang in hun gemeenten. De vier centra krijgen samen 183.500 euro.

BR>

De centen worden uitgedeeld door federaal minister voor Maatschappelijke Integratie Christian Dupont (PS) en de Nationale Loterij. Drie jaar lang wordt er elk jaar 2,5 miljoen euro verdeeld onder de OCMW's die een project indienen om hun noodopvang uit te breiden of te verbeteren.

De noodwoningen moeten worden gebruikt om mensen onderdak te geven die plots dakloos zijn geworden. Dat kan zijn in het geval van brand of instorting, maar evenzeer als het om een gerechtelijke uitdrijving of een verklaring van onbewoonbaarheid gaat. Ook daklozen en slachtoffers van partnergeweld komen in aanmerking voor een dergelijk huis.

Omdat het om noodwoningen gaat, loopt het huurcontract maar drie maanden. In die tijd moet er naar een andere oplossing worden gezocht. Lukt dat niet, dan kan het huurcontract eenmalig worden verlengd met nog eens drie maanden.

In onze regio kunnen de OCMW's van Berlare, Dendermonde, Sint-Gillis-Waas en Temse op geld rekenen. Sint-Gillis-Waas krijgt 48.750 euro, en dat komt blijkbaar aan als een verrassing. "Dat is het eerste wat ik daarvan hoor", lacht OCMW-secretaris Ronny Lentacker. "Maar zulke telefoontjes mogen wel vaker binnenkomen. Wij schreven ons in met het project van de oude rijkswachtkazerne, die wordt gebruikt om crisisopvang aan te bieden."

Niet alle gemeenten in onze regio stuurden een project in. "We voldeden niet aan de voorwaarden", zegt Christoph De Backer, voorzitter van het OCMW in Lebbeke. "Je moest al minstens één noodwoning in bezit hebben, en dat is bij ons niet het geval."

Ook Sint-Niklaas stond niet in de rij toen het geld werd uitgedeeld. Woordvoerster Lieve van de Pontseele: "Wij hadden graag een project ingestuurd, maar er was te weinig tijd om er een klaar te hebben. Tussen de oproep en het afsluiten van de indieningsperiode zaten maar een paar weken, en dat is te weinig. Dergelijke dossiers moeten besproken worden, en dat kost tijd. Maar er komt een nieuwe oproep voor 2007, dan willen we er wel bij zijn."

Roel VAN HOFSTRAETEN

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio