Hekla zet gemeentewachten in in strijd tegen overlast

Vorig jaar zette de federale regering het licht op groen voor de aanwerving van 160 bijkomende stadswachten. Vijf daarvan doen weldra hun intrede in het straatbeeld van de politiezone Hekla (Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar).

BR>

De stadswachten moeten bijdragen tot het vermijden van een gevoel van straffeloosheid. Ze binden mee de strijd aan tegen allerlei vormen van overlast en nemen actief deel aan het veiligheid- en preventiebeleid. Die vlag dekt een hele lading: diefstalpreventie, bestrijding van vandalisme, toezicht op openbaar vervoer, verkeersveiligheid aan scholen en toezicht op naleving van de gemeentelijke politiereglementen. De stadswachten krijgen ook effectief de bevoegdheid om vaststellingen te doen, die aanleiding kunnen geven tot gemeentelijke administratieve sancties. Momenteel krijgen ze hun opleiding. Ze lopen stage bij de wijkagenten, volgen een startersopleiding voor nieuwe gemeenteambtenaren en krijgen interne opleidingen bij de politiezone. In april volgt nog een opleiding in de provinciale politieschool van Antwerpen. In mei kan het echte veldwerk dan beginnen.

Geen

Stads

, maar

Gemeentewachten

De vijf nieuwe stadswachten zijn allen schoolverlaters en zien hun functie als een springplank naar het echte politiewerk. "We gaan zeker een aantal vaardigheden leren, die later nog goed van pas zullen komen", weet de Hovese stadswacht Kim Van Emmerick. "Het sociale aspect en het feit dat we veel mensen gaan leren kennen en ook kunnen helpen, spreekt me zeker aan. Geweld schrikt me niet af."

"Hoe ze moeten reageren op verbaal en fysiek geweld, wordt hen aangeleerd tijdens de opleiding", zegt korpschef Frank Noël. "Bij de selectieproeven kregen we uiteraard al een aanwijzing, of ze daartoe in staat zullen zijn."

Als het van de Edegemse burgemeester en tevens Hekla- voorzitter Koen Snyders afhangt, zal de term

Stadswacht

niet gebruikt worden in zijn gemeente. "Edegem is een gemeente en geen stad. We willen dat ook zo houden en zullen dus spreken van

Gemeentewachten

. Op de nieuwe uniformen is het nog even wachten. De kleur daarvan zal opmerkelijk verschillen van de politie-uniformen, zodat de burger weldra ook paars in het straatbeeld zal zien verschijnen."

Marc DE SWERT

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio