Zesde leerjaar proeft van technisch onderwijs

Leerlingen uit het zesde jaar van het basisonderwijs kregen maandag in middenschool SLP Berendrecht de kans om te proeven van enkele technologische vakken die het TSO te bieden heeft. Antwerps schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (sp.a) kwam ook een kijkje nemen en maakte kennis met vier vakken: voeding, hout, metaal en elektriciteit.

BR>

Kinderen maken veelal een verkeerde studiekeuze na het basisonderwijs door een gebrek aan kennis van de mogelijkheden. Het TSO en het BSO hebben voor veel ouders een negatieve bijklank. Ze zetten hun kinderen vaak aan om eerst ASO ‘te proberen’ om dan later de situatie nog eens te bekijken. Op die manier komen de kinderen dikwijls in een watervalbeweging terecht waarbij overgeschakeld wordt naar een steeds eenvoudigere studierichting.

Om dat in de toekomst te vermijden en om leerlingen zelf hun weg te laten zoeken, organiseert het stedelijk onderwijs al voor de tweede keer de Doedagen. Op die dagen maken leerlingen van het zesde leerjaar kennis met de mogelijkheden binnen het technisch onderwijs zodat de leerlingen weten wat de alternatieven zijn alvorens een te hoge studierichting in te stappen.

"Dit project is drie jaar geleden ontstaan in het kader van de herwaardering van het TSO en het BSO", vertelt Gilbert Verhestraeten, coördinerend directeur. "Leerlingen moeten zo vroeg mogelijk kennismaken met de verscheidenheid van het onderwijs zodat ze de richting kunnen kiezen die het beste bij hen past."

Metaal

Na deze editie van de Doedagen zouden zo’n 1.500 leerlingen uit Antwerpse basisscholen de technische vakken hebben leren kennen. Eén van hen is de 13-jarige Agatha. Zij is bezig met het vak Metaal en werkt aan een fotokader die versierd is met de eerste letter van haar naam. "Ik had een beetje last met het aaneenzetten van het streepje van de A, maar met wat hulp is het toch gelukt. Volgend jaar zal ik toch naar ASO gaan, hoewel ik het vak voeding wel heel leuk vond."

Het lokaal van Voeding is eenvoudig te vinden. De aangename geur van versgebakken cake komt je van ver tegemoet. In de klas zitten Diego en Alan naast elkaar te roeren in een kom verse deeg. "Er zit eigeel, eiwit, suiker en bloem in", weet Diego. "Dit is het plezantste vak, want hier mag je smossen." Ook voor de jongeheren heeft de toekomst toch wat anders in petto. "Ik ga iets doen met wetenschappen, dat ligt me wel", vertelt Alan. De cake krijgen ze in ieder geval mee naar huis, net als de andere werkjes die ze maakten. Hun beslissing voor de toekomst kan misschien nog veranderen.

Philippe SCHOENMAEKERS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio