Marcel stapt rond aarde

Print
Brecht - Marcel Verdijck, die straks 80 wordt, krijgt van Brecht de Lifetime Achievement Award voor zijn inspanningen voor de wandelsport. De teller van deze fervente wandelaar en bekende volksfiguur staat al boven de 61.000 kilometer, anderhalve keer de omtrek van de aarde.
BR>
Toen er in Brecht van wandelsport nog geen sprake was, trok Marcel er al op uit. "25 jaar geleden verklaarden ze me gek. Nu lacht niemand me nog uit, want de wandelsport bloeit. Ik ben trouwens medestichter van de plaatselijke wandelclub Sint-Michielstappers."

Marcel baatte 40 jaar café Brouwershuis, thans een pizzeria, uit aan het Gemeenteplein in Brecht. "Klanten spoorden me aan om mee naar Scherpenheuvel te wandelen. Tijdens mijn eerste oefentochten naar Schilde was ik blij om in het café aan Brug 11 over de Schotense Vaart te kunnen verpozen", herinnert Marcel zich.

Athene

Zijn meest indrukwekkende prestatie was de voettocht van Brecht naar Athene en terug. Dat avontuur ondernam hij in 1988 op 60-jarige leeftijd, samen met Ludo Matheeussen. Het duo slaagde erin om 3.605 kilometer af te leggen in 103 dagen, d.i. een gemiddelde van ongeveer 35 kilometer per dag.

Tot vandaag wandelde Marcel meer dan 61.000 kilometer bij elkaar. Hij ging naar Scherpenheuvel (20 keer), nam deel aan de Dodentocht (20 keer), de IJzertocht (18), de 50 kilometer van Kluisbergen (10), de Diekirchtocht (3), de Tijltocht (2), de vierdaagse van Vielsalm, bergtochten in Zwitserland, trips in Zuid-Engeland enzovoort.

Nu onderneemt hij wekelijks met kompaan Karel Neefs tochten van 20 tot 25 kilometer. "Karel is al ruim tien jaar mijn vaste wandelgezel. Vroeger gingen ook Leon Brees en Roger Herman mee, maar ze moesten om diverse redenen afhaken. Ik hoop deze sport nog lang te kunnen beoefenen", besluit Marcel.

Jan VORSSELMANS

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio