Academie op hete kolen

De 525 leerlingen van de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Zandhoven zitten op hete kolen. Om de 40ste verjaardag te vieren, demonstreren ze de verschillende disciplines die aan de Academie onderwezen worden tijdens een grote jubileumhappening in de Hoge Schuur van domein Hooidonk.

Kristin Matthyssen

BR>

De Zandhovense Academie werd in 1967 opgericht onder impuls van voorzitter August Geluykens en secretaris René Meeus van de fanfare Sint-Amelberga. Ondertussen maakt de school deel uit van de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier. Het bleef niet bij muziekonderricht. Je kan er ook dramatische expressie, voordracht, toneel en zelfs kleuterballet volgen.

"We hebben de Academie altijd bewust gezellig willen houden. Het is geen onpersoonlijke grootschalige instelling", vertelt toezichter-secretaris René Celens. "347 jongeren en volwassen volgen bij ons algemene muzikale vorming, muziekcultuur en instrumentale lessen. Veel van onze oud-leerlingen blonken later uit aan het Lemmensinstituut of het conservatorium. De richting Woordkunst telt 95 leerlingen. Onze Dansafdeling heeft 83 leerlingen."

De Academie was al bekend van de kerst-, nieuwjaars-, lente- en lerarenconcerten. Sinds kort zijn daar de Bruyneelconcerten bijgekomen. Deze optredens in de woonkamer van de vroegere dokterswoning baden in een heel intieme sfeer, omdat er maximum slechts 50 toehoorders kunnen zitten. "Wij maakten al vrij intensief gebruik van Bruyneel, ook voor onze klas- en volwassenenconcerten. Vroeger moesten we die in de refter van de jongensschool doen, terwijl Bruyneel gezelliger is. We mogen er van de gemeente zelfs een gerestaureerde oude vleugelpiano permanent laten staan", zegt Celens.

Kristin MATTHYSSEN

Zondag 18 maart, jubileumdag Academie voor Muziek, Woord en Dans, domein Hooidonk, Langestraat 170 in Zandhoven. Lenteconcert 11u (7 euro), happening 13.30u-18u (gratis) met optredens van alle afdelingen op verschillende podia.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio