Lubi De Coninck vluchtte tijdens Spaanse burgeroorlog naar België

Toen de kleine Eusebio Lopez Garcia tijdens de Spaanse burgeroorlog als vluchtelingetje in Mechelen toekwam, sprak hij geen woord Nederlands. Vandaag is Lubi De Coninck (79) een rasechte Mechelaar die het Spaans helemaal is verleerd. "Omdat ze mijn naam Eusebio niet goed konden lezen, maakten ze er hier in België 'Lubi' van", lacht hij.

BR>

"Het was net alsof we met een heleboel kinderen op vakantie gingen", herinnert Lubi De Coninck zich de bootreis vanuit de haven van zijn thuisstad Bilbao naar La Rochelle in Frankrijk. Duizenden kinderen vluchtten zo naar Frankrijk of reisden door tot België of zelfs Rusland.

Samen met zeven leeftijdsgenootjes stapte de tienjarige Lubi in Heist-aan-zee de trein op richting Mechelen. "Toen we hier aankwamen, werden we op applaus onthaald. Er was zelfs een fanfare", weet hij nog. In cinema Rio in de Bruul werden Lubi en zijn Spaanse vriendjes aan hun pleegouders voorgesteld. "De hele zaal was ontroerd, ze waren zelfs aan het wenen. Wij wisten niet eens waarom", blikt hij terug.

Toen Lubi in 1937 in Mechelen arriveerde, was de burgeroorlog in Spanje al een jaar bezig. "We leefden er in armoede en angst", vertelt hij. "

Pattaten kenden we niet. We aten met zeven personen van een plat rond brood." "Na de Spaanse burgeroorlog zou ik naar mijn thuisland terugkeren, maar omdat net toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, was dat onmogelijk." Bovendien klikte het ook meteen tussen Lubi en zijn pleegouders. "Ik voelde dat ik geaccepteerd werd door de familie", zegt hij. Samen met zijn Belgische ouders bracht Lubi vele jaren later een bezoekje aan zijn familie in Spanje. "Het was een groot feest, maar er vloeiden ook heel wat traantjes", vertelt hij. "Mijn vader wou dat ik in Spanje bleef, maar ik was verloofd en voelde me er niet meer thuis. Ik voelde me Mechelaar." Loïc VERSTRAETEN Lubi De Coninck stampte aan de Veemarkt de zaak Sanitair De Coninck uit de grond. "Mijn pleegvader was kopergieter. Ik bouwde de zaak uit tot een groothandel in badkamers", vertelt hij. Foto's Patrick HATTORI

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio