KV helpt bij hartonderzoek

KV helpt bij hartonderzoek

KV helpt bij hartonderzoek

Print
Mechelen - De befaamde hartspecialist professor Pedro Brugada van het Brusselse AZ-VUB gaat met voetbalclub KV Mechelen in zee voor een wetenschappelijk onderzoek naar acute hartdood, ook wel bekend als het 'sudden death syndroom'. Een tachtigtal jeugdspelers van de club wordt daarbij onderworpen aan een hartonderzoek.
BR>
Op uitnodiging van bestuurslid Christian Deprez was de gerenommeerde cardioloog Pedro Brugada, samen met het diensthoofd cardiologie professor Danny Schoors van het AZ-VUB, afgelopen weekend te gast op de thuiswedstrijd van KV Mechelen tegen Dessel. Dat gaf beide hartspecialisten de kans om van gedachten te wisselen met Marc Beurghs, clubarts van KV Mechelen, over onderzoek naar het zogenaamde sudden death syndroom.

Bij dit syndroom valt het hart plots stil wanneer of kort nadat het aan felle belasting is blootgesteld, zelfs bij kinderen of jongeren. Een genetische afwijking aan het hart is hiervan vaak de oorzaak. Professor Brugada voert al langer onderzoek naar dit syndroom en heeft nu met KV Mechelen een nieuwe partner in die zin gevonden.

"Gelukkig is KV Mechelen tot nog toe niet geconfronteerd geweest met de plotse dood van een speler. Maar in onze omgeving is het wel al gebeurd. Nog maar enkele weken geleden is nog een jonge voetballer plots overleden", weet KV-voorzitter Johan Timmermans. "Dat alleen moet de voetbalwereld ertoe aanzetten alle medewerking te geven aan dergelijk onderzoek. Als club wil KV Mechelen graag zijn verantwoordelijkheid nemen."

Concreet betekent het engagement van KV Mechelen dat al zijn jeugdspelers tussen 11 en 14 jaar van de nationale teams binnenkort een uitgebreid hartonderzoek krijgen. "De kinderen in deze leeftijd komen terecht in een belangrijke groeifase. Op deze leeftijd gaan ze ook veel intensiever beginnen trainen, met elke week driemaal een training. De wedstrijden worden vanaf dan ook op een heel terrein gespeeld, zodat de te belopen afstanden en dus ook de fysieke inspanningen voor hen heel wat groter worden", licht jeugdcoördinator Zivica Kanacki toe.

Aan het hartonderzoek hangt per speler wel een prijskaartje van 150 euro. "Er zijn nog enkele pistes open, zodat het onderzoek de club niet op kosten jaagt", geeft Johan Timmermans nog aan.

Jan VAN DE POEL
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio