16-jarig bowlingbeest brengt paasvakantie door op EK in Griekenland

Lore Cavens (16) mag volgende maand de Belgische kleuren verdedigen op het Europees Kampioenschap (EK) Bowling in Griekenland. Het kegelspelwonder uit Pulle werd in het verleden al enkele keren Belgisch kampioen. De hele familie Cavens, de

moemoes

incluis, komt Lore tijdens de paasvakantie aanmoedigen in het land van de sirtaki.

Kristin Matthyssen

BR>

Lore volgt een handelsopleiding in het Githo in Nijlen. Bijna niemand van haar klas, zelfs haar leerkrachten niet, weten dat ze naar het EK mag. Het bowlingsyndroom is een familietrekje van de Cavensen. Lores neef speelde ook op hoog wedstrijdniveau.

"Op mijn zevende ben ik begonnen", vertelt ze. "Ik ben lid van de club Bubo, gevestigd op de Buulse Bowling in Olen. Op maandag en dinsdag zijn er trainingen. Vrijdag, zaterdag en zondag speel ik meestal wedstrijden." "En de papa rijdt elke keer met de auto over en weer", verduidelijkt vader Cavens vanuit de keuken zijn bijdrage tot de triomfen van zijn dochter.

Die trainingen werpen hun vruchten af, want Lore schopte het individueel tot Belgisch kampioen bij de miniemen en de preminiemen. Andere hoogtepunten waren de Belgische titel bij de trio dames en de zilveren medaille bij dubbel dames op het BK. "Nu zit ik bij de juniors. Ook nog twee andere meisjes uit de Kempen en twee uit West-Vlaanderen gaan mee naar Griekenland. Ik kom op het Europees kampioenschap uit met ons vijfmans-meisjesteam, de dubbels, trio's en individueel."

Teamsport

Lore gooit strikes aan de lopende band. Haar gemiddelde is 181 punten. Wat ze zo leuk vindt aan bowlen? "Dat het een teamsport is. Iedereen denkt altijd dat het een individuele discipline is. Maar dat klopt dus helemaal niet. Ik vind het tof dat je elkaar kan aanmoedigen."

België is geen bowlingnatie. In Europa zijn Engeland en Frankrijk veel bowlinggekker. "In de Verenigde Staten heb je zelfs beroepsbowlers, maar dat zit er bij mij niet in." Lore is beledigd als mensen opmerken dat bowling geen echte sport is. "Ik gooi met ballen van 7 kilo of 14 pond zwaar. Daar heb je echt wel kracht voor nodig. Ik doe sit-ups en pompen om in conditie te blijven. Na een uur intensief bowlen ben ik stikkapot."

Haar eigen sterke punten somt Lore niet graag op. Daarvoor is ze wat te bescheiden. Pa Cavens durft er wel op antwoorden. "Haar

spares

, in twee keer alles omver werpen, zijn echt wel uitzonderlijk. Als Lore daar mee kan uitpakken in Griekenland, zal het heel mooi zijn."

Kristin MATTHYSSEN

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio