Handelaars klagen verkeerscontroles Astridplein aan

Print
Grobbendonk - De politie van de zone Neteland heeft in twee weken tijd 251 bestuurders betrapt die het doorgangsverbod negeerden bij de werkzaamheden op het Astridplein in Grobbendonk. Volgens de lokale handelaars hanteert de politie een al te grove borstel bij het schrijven van bonnen. Ze raden bekeurden aan hun boete aan te vechten.
BR>
Het verkeer dat uit Pulle (Zandhoven) komt, mag de Boudewijnstraat niet meer in. Door de werkzaamheden op het Astridplein moet het verkeer een omweg maken via de Quinten Matsyslaan. Dat nogal wat bestuurders dat doorrijverbod negeren, blijkt uit de 251 processen-verbaal die er de afgelopen weken zijn opgesteld.

De handelaars in de omgeving houden een wrang gevoel over aan de politiecontroles. "Ze zijn gewoon onredelijk", begint zelfstandig ondernemer Nest Buys. "Zo hield de politie controles op de eerste dag na de krokusvakantie, voor veel mensen de eerste confrontatie met het eenrichtingsverkeer. Nogal wat bestuurders draaiden halfweg terug zonder dat ze zelfs dat verbodsbord gepasseerd waren. Boete!"

Volgens Buys staat het verbodsbord niet reglementair. "De wegcode zegt dat het rechts van de weg moet staan, hier staat dat in het midden. Het is verwarrend. Daarom heb ik in alle winkels een papier verspreid waarin ik bekeurden oproep hun boete aan te vechten."

Buys vatte zaterdag naast het verbodsbord post om passanten persoonlijk te waarschuwen dat ze een boete van 150 euro krijgen als ze doorrijden. "De politie stond meteen naast me en dreigde ermee me 24 uur de nor in te draaien voor 'obstructie van het verkeer'. Wat deed ik dan verkeerd?"

De ondernemers verzamelen niet alleen zelf bekeuringen bij de vleet, ze zien naar eigen zeggen hun omzet ook dalen. Apotheker Francis Verelst knutselde al een kruis in elkaar om zijn grafstemming aan te geven. "Het leek de voorbije weken echt alsof ze ons wilden tergen", klinkt het in de apotheek. "Zowel wij als onze klanten worden bestraft."

Kleine moeite

"Volgens mij is er helemaal niks mis met de plaatsing van dat bord", zegt de Grobbendonkse schepen van Openbare Werken Paul Van Rompaey (VLD). "Het bord verder, voorbij de parking, in de straat zetten, kon niet omdat de omleiding langs de Quinten Matsyslaan moest gebeuren. Een vrachtwagen geraakt op die parking niet gekeerd. Het is toch een kleine moeite om even rond te rijden? Ik verwacht nog meer problemen als de straat over twee weken volledig afgesloten wordt."

Hans OTTEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio