Dirigent geeft stokje door

Print
Ravels - Het zangkoor Weeldezang uit Weelde (Ravels) neemt afscheid van zijn dirigent. De tachtigjarige koorleider Anton Wilke geeft het dirigeerstokje door aan de vaste pianist van het koor dat hij 31 jaar geleden mee oprichtte. Wilke blijft wel meezingen.
BR>
Anton Wilke is opgegroeid met muziek. Het gezin Wilke, met negen kinderen, was het eerste vierstemmige zangkoor waartoe hij behoorde. Op zevenjarige leeftijd was Anton bij het knapenkoor in het Nederlandse Den Bosch en op zijn negentiende had hij een diploma van gregoriaanse zang. Hij was gedurende 25 jaar ook lid van een operettevereniging in Tilburg en trad vaak op als gastsolist.

Wilke verhuisde 33 jaar geleden met zijn vrouw Wilma naar Weelde. Daar hoorde hij tijdens kerkdiensten dat ze in Weelde goed kunnen zingen. Een gouden bruiloftsfeest lag aan de basis van het zangkoor Weeldezang. Bij de oprichting in september 1975 waren er meteen dertig leden. "We hebben nooit iemand geweigerd, maar hebben wel ooit de raad gegeven om niet te komen meezingen", zegt Wilma Wilke.

De jongste jaren gaan steeds minder jonge zangers naar het koor. Anton Wilke wilde tot zijn tachtigste Weeldezang wel blijven leiden. "Weeldezang is geen bejaardenkoor, maar het begint er wel op te lijken. Ik wil die groep niet missen. Het is zo'n fijne groep", zegt hij.

Tijd voor vakantie

Het seniorenkoor en het gregoriaanse mannenkoor blijven nog wel onder de leiding van Anton Wilke. Door zijn afscheid bij Weeldezang komt er meer tijd vrij voor vakantie, al maakte het koor ook al vele mooie buitenlandse reizen. "In die 31 jaar hebben we nooit ongenoegen gehad en we hopen dat het ook zo blijft", zegt de man.

Toen Anton Wilke enkele jaren geleden een bouwpakket van een klavecimbel kocht, moest dat instrument ook nog beschilderd worden. Dat was de aanleiding om meer schilderijen te maken en te beginnen boetseren en beeldhouwen. "Ik heb geen muren over om nog schilderijen op te hangen" zegt Anton. In de voormalige varkenstallen achter de woning werd een galerie ingericht.

Rik VERSTAPPEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio