Burchtstraat bestaat 50 jaar

Print
Herentals - De humaniora van het Sint-Jozefinstituut viert haar gouden jubileum. Oud-lerares Maria Vervoort en lesgever en graadcoördinator Ruben Aerts vertellen hoe het is en hoe het was in 'de Burchtstraat'.
BR>
Ruben Aerts en directeur Paul Vanderpoorten tonen Maria Vervoort de spiksplinternieuwe leraarskamer. De gepensioneerde lerares en secretariaatsmedewerkster is enthousiast. Het Sint-Jozefinstituut is in volle renovatie. De school telt 815 leerlingen en heeft zo’n 110 personeelsleden.

Dat was op 1 september 1958 wel even anders. Met 28 waren ze, de leerlingen die voor het eerst de drempel van 'de Burchtstraat' overstapten om moderne te komen volgen. "De normaalschool werd al in 1849 gesticht door de gezusters Van Heteren", vertelt Paul Vanderpoorten. Van de vijftig jaar humaniora maakte hij er meer dan de helft mee als directeur. "Pas vanaf 1958 was er ook een humaniora. In 1989 werd de normaalschool overgeheveld naar Vorselaar."

Een foto uit 1961 toont het voltallige lerarenkorps van normaalschool en humaniora: 23 leerkrachten, onder wie het grootste deel geestelijken. Maria Vervoort zag een hele reeks veranderingen voorbijtrekken. "Begin jaren '60 mochten vrouwen nog drie maanden lesgeven na hun huwelijk", vertelt ze. "Daarna kon je een eventuele zwangerschap zien en dat was in die tijd een groot taboe. Naast pastoors gaven trouwens alleen vrouwen les. Pas toen er midden jaren ’60 een acuut tekort aan lesgevers was, mochten de vrouwen ook na hun huwelijk blijven lesgeven."

Open relatie

Pas later maakten de eerste mannen hun opwachting. En die werden in het begin, zo blijkt, in de watten gelegd. "De enige mannelijke leerkracht die we hadden, at apart en kreeg een betere lunch dan de vrouwen", glimlacht Maria Vervoort. "Hij had zelfs een eigen toilet. In de beginjaren moesten de mannelijke leerkrachten geen toezicht houden bij de examens. Hun proefwerken werden thuis afgeleverd."

Ruben Aerts kan er alleen nog maar van dromen. "Er is heel wat veranderd", grinnikt hij. Al bleven sommige dingen constant. "In de school heerste altijd een open relatie tussen directie, leerkrachten en leerlingen", vertelt Ruben Aerts. "Er is ook een grote belangstelling voor cultuur."

De school viert het gouden jubileum van de humaniora met een grootse show, volledig verzorgd door de leerlingen, op zaterdag 10 maart om 20u en zondag 11 maart om 15u.

Joëlle DE RAET

014-21.23.83, www.sji-herentals.be
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio