Voetwegen behouden blijkt te duur

Print
Retie - Oppositiepartij CD&V maakt zich ongerust over het verdwijnen van de zogenaamde kerkpaden en voetwegen in Retie. Ze wil dat de gemeente meer initiatieven neemt om die paadjes te behouden. Het schepencollege vindt procedurekwesties daaromtrent vaak te duur.
BR>
Aanleiding van de oproep van CD&V is een procedure over een voetweg tussen de Nieuwstraat en Meierend. Dit paadje is al meer dan tien jaar dicht. Sindsdien strijden de eigenaars van de aangrenzende gronden, het provinciebestuur en zelfs de Raad van State over het paadje. "De Raad van State schortte een beslissing om de voetweg om te leggen", vertelt burgemeester Cis Schepens (Nieuw Retie). "De daaropvolgende procedureslag vechten het provinciebestuur en de Raad van State boven het hoofd van de gemeente uit."

"Daar willen we nu net tegen reageren", vindt Dirk Smets (CD&V). "Wij vinden dat de gemeente zelf het initiatief moet nemen om de zaak op te lossen. Anders blijft het dossier liggen en hebben wij binnenkort weer een voetweg minder. Wij hebben nog meer voorbeelden van kerkpaadjes die dreigen te verdwijnen. Sommige zijn al gesloten, bijvoorbeeld aan de Metsen. De verharding van de weg tussen de Biezenstraat en Berg is stilgelegd. Een rechtszaak over de voetweg tussen de Akkerstraat en de Gildenstraat gaat niet meer door."

"Het wordt een dure zaak voor de gemeente als we voor het behoud van elke voetweg moeten procederen", reageert Schepens. "In sommige gevallen kunnen de mensen honderd meter verder een ander kerkpaadje indraaien."

"Het gaat ons om het behoud", besluit Dirk Smets (CD&V). "Eigenaars merken dat het makkelijk is een voetweg, die naast hun deur loopt, zomaar te sluiten. Zo verdwijnen na een tijd alle kerkpaadjes en voetwegen."

FrSt
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio