Cursisten en leerkrachten "Houd volwassenenonderwijs betaalbaar"

Print
Sint-Niklaas - De cursisten en leerkrachten van het LBC Volwassenenonderwijs uit Sint-Niklaas voerden maandag actie. Ze eisen dat het volwassenenonderwijs betaalbaar moet blijven.
BR>
De nieuwe richtlijnen van Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) vallen in het volwassenenonderwijs niet in goede aarde. De cursisten en leerkrachten van de LBC-school uit Sint-Niklaas lieten maandag hun stem horen. "De Vlaamse regering dwingt de directies het inschrijvingsgeld bijna te verdubbelen over een periode van drie jaar", schetst Patric Gorrebeeck, CD&V-gemeenteraadslid en zelf een cursist in de LBC-school. "Dat betekent dat de bijdrage stijgt van 66 naar 126 euro. Ook werklozen zullen vanaf september 2007 inschrijvingsgeld moeten betalen."

Volgens de LBC-school bestaat hierdoor het risico dat de tewerkstelling van leerkrachten onzeker wordt en dat cursisten zullen afhaken. Het volwassenenonderwijs is de laatste decennia aan een opmars bezig. "En dat moet verder aangemoedigd in plaats van ontmoedigd worden", aldus de cursisten.

Ook het Sint-Niklase stadsbestuur moet hierbij een rol spelen, vindt Patric Gorrebeeck. "Sint-Niklaas moet een voorbeeld nemen aan Beveren. Daar moedigt het gemeentebestuur inwoners aan om volwassenenonderwijs te volgen door het toekennen van een sociale premie of een tussenkomst in opleidings- en vormingskosten. De gemeente Beveren trekt daar jaarlijks 35.000 euro voor uit. In Sint-Niklaas bestaat zo'n premie niet. Zeker voor mensen die leven van een uitkering zal dat zeker niet overbodig zijn."

JoVe
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio