'Belastingen worden verhoogd'

Print

'Belastingen worden verhoogd'

Turnhout - Burgemeester Marcel Hendrickx (CD&V) van Turnhout heeft maandagavond op de gemeenteraad aangekondigd dat de belastingen dit jaar meer dan waarschijnlijk verhoogd zullen worden.
De aanleiding is de historische schuld van het ziekenhuis Sint-Elisabeth die de stad beloofd heeft om aan te zuiveren. Het gaat om een schuld van meer dan 12 miljoen euro.

Al jaren zijn er in Turnhout gesprekken bezig om het privéziekenhuis Sint-Jozef, uitgebaat door de CM, te laten fusioneren met het OCMW-ziekenhuis Sint-Elisabeth.
Vorig jaar werd echter duidelijk dat die fusiegesprekken op niets uitdraaiden, waardoor de zelfstandige piste van het Sint-Elisabeth terug op de proppen kwam.

Uiteindelijk werd beslist om een nieuwe vzw op te richten. Die bestaat uit vertegenwoordigers van de stad, het OCMW en de vereniging van artsen aangevuld met enkele experts. De nieuwe vzw gaat officieel van start op 1 april van dit jaar (2007). De stad deed eerder wel de belofte om de historische schuld van het ziekenhuis, meer dan 12 miljoen euro, op zich te nemen.

Op de gemeenteraad van maandagavond werd door diverse oppositiepartijen de vraag gesteld hoe de stad Turnhout die 12 miljoen euro zal vereffenen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het merendeel via een lening te betalen, maar daarvoor gaf minister Marino Keulen geen toestemming.
"We hebben nu besloten om iets meer dan 9 miljoen euro direct af te betalen", aldus burgemeester Marcel Hendrickx. "Daarvoor zullen een aantal besparingen nodig zijn en we zullen de ontvangsten van de stad moeten verhogen. Er zullen dus een aantal aanpassingen van de belastingen nodig zijn."
Hoe groot die verhoging zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk.

Klik HIER voor een verslag en videobeelden van onze Reporter Ter Plaatse.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio