'Een politiek machtsspelletje, dat is het'

De beslissing van de Mortselse gemeenteraad om de koningsportretten weg te halen, maakte bij onze lezers allerlei reacties los. Zowel overtuigde royalisten als tegenstanders van het koningshuis reageerden vrijdag massaal op www.gva.be. Wij hielden ook een enquête hierover.

Paul Hendrickx

* Sooi Wouters, 'een royalist':

"België is een federale staat, met als staatshoofd de koning. Mortsel is daar een onderdeel van. Wat de Belgische staat nu moet doen, is alle subsidies aan deze gemeente opschorten. Dat ze haar eigen boontjes dopt."

* Marc Verbruggen:

"Ik denk dat de kern van de affaire niet is of die portretten nu al dan niet weg moeten. Het is eerder onderdeel van de machtsspelletjes die in de politiek bezig zijn. Dit is in de grond een nederlaag voor het Mortselse stadsbestuur."

* Patrick De Wilde:

"Dat ik er nu voor of tegen ben, heeft hier niets mee te maken. Maar dat de burgemeester zich niet aan de stemmming houdt, vind ik niet kunnen."

* N. Van Puyvelde:

"Ik ben van mening dat de gemeenteraad andere problemen moet bespreken. En dat hij op deze wijze zeker en vast niet de opinie van de plaatselijke bevolking vertegenwoordigt."

* Nico Volckeryck:

"De koning is tot nader order nog steeds het staatshoofd van dit land. Het is dan ook een regelrechte schande en een provocatie van de raad om deze foto's te verwijderen. De gouverneur zou hiertegen moeten optreden."

* J. Van der Dussen:

"Persoonlijk zou ik voor het behoud van de portretten van het koningspaar in de raadzaal hebben gestemd. Maar als een democratische meerderheid stemt voor de verwijdering ervan, dan moet de democratie gerespecteerd worden."

* Gunther:

"Nog ongeveer driehonderd Vlaamse stadhuizen te gaan. Hopelijk volgen de anderen nu ook snel."

67% van lezers: "Haal ze maar weg"

Samen met zusterkrant

Het Belang van Limburg

peilden we ook naar uw mening. Liefst 3.913 lezers deden mee aan de poll. Het is duidelijk dat de grote meerderheid het Mortselse voorstel steunt.

*

Ja, ik heb er geen probleem mee dat de portretten worden weggehaald:

19,60%

*

Ja, en ik vind dat ze ook in andere gemeentehuizen of publieke plaatsen moeten verdwijnen:

47,64%

*

Neen, het is een slecht idee:

32,76%

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio