Bier over bus kappen: drie maanden stadionverbod

Print
Deurne - De speeltijd is voorbij voor de hooligans. In een recente bijeenkomst spraken minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, burgemeester Patrick Janssens, de voetbalcel, de cel Integrale Voetbal Veiligheid (IVV) van de federale politie en de korpschef af om alles in te zetten tegen supporters die het spel verzieken.
BR>
Na de match Antwerp-Standard kregen 16 hooligans een stadionverbod. Vijf van die zestien hooligans werden voor de match betrapt tijdens het gooien van bier en stenen naar autobussen. Tijdens de match staken er enkelen Bengaals vuur af. En na de match heeft het merendeel van de groep gepoogd Luikse bussen tegen te houden. Een aantal relstokers keerde zich tegen de politie.

Nadat de hooligans Bengaals vuur hadden afgevuurd naar de politie en de agenten ook met stenen hadden bekogeld, zetten die het waterkanon in. Bijkomend werd de videowagen ingezet om onruststokers te identificeren. "Dat heeft een ontradend effect", aldus hoofdcommissaris Serge Muyters. "Want met de geschoten beelden kunnen we achteraf nog verdachten identificeren."

Definitief stadionverbod

"Die identificatie is belangrijk", gaat de hoofdcommissaris verder. "Want niet alleen de verschillende overheden, maar ook de club wil ageren tegen de relschoppers. Antwerp zelf heeft zich geëngageerd om supporters desgevallend definitief de toegang tot het stadion te ontzeggen."

De zestien betrapten krijgen eerst twee weken stadionverbod. "De Voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan dat bevestigen of verlengen", stelt Jo Vanhecke van die administratieve cel. Meestal gaat dat over een verlenging tot drie maanden. "Maar als je een agent bekogelt, kan de straf oplopen tot 9 maanden en 500 euro boete, afhankelijk van voorgaanden, verwondingen, enz."

De Voetbalcel van Binnenlandse Zaken blijft de ingeslagen weg trouwens volgen. "De jongste jaren is het aantal dossiers vervijfvoudigd", stelt Jo Vanhecke. "Recent krijgen we meer en meer bijval van de gewone supporters."

JVB Ook spelersbus bekogeld De bus van de Standardspelers zou op de E313 zijn bekogeld vanuit voorbijrijdende auto's. Twee bussen van een Mols bedrijf werden met stenen bekogeld aan de Bosuil. De bedrijfsleider diende klacht in. Een van zijn Luikse collega's deed hetzelfde nadat Standardsupporters de ruiten van zijn bus van binnenuit verbrijzelden. Een voorbijrijdende motard kon de schervenregen amper ontwijken. De bus was vergezeld van Luikse politie. Die haalde enkele heethoofden van de bus.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio