Treinmuseum toont werk van Nombluez

Print
Heist-op-den-Berg - Dertien reproducties van unieke treinschilderijen van wijlen Pieter Nombluez worden vanaf zondag 4 maart in 'zijn' treinmuseum in Heist-op-den-Berg geëxposeerd. De tentoonstelling loopt tot 8 april.
BR>
Pieter Nombluez (1923-2002) was een begenadigd kunstschilder, 35 jaar academiedirecteur en een verwoed fan van stoomtreinen. Vanaf 1951 verzamelde hij ook miniatuurtreinen. In 1970, vier jaar na het verdwijnen van de stoomtrein uit ons maatschappelijk beeld, werd de stoomtrein onderwerp van zijn schilderijen. "Zijn treinschilderijen zijn een uitzonderlijke reeks geworden", zegt zijn weduwe, Marie-Louise Van Hoof.

Marie-Louise kwam ook met de idee naar voor om dertien reproducties van die uitzonderlijke treinschilderijen te exposeren in het treinmuseum. Ze doet dat ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van dit al even uitzonderlijk museum op de Heistse berg. "Het eerste schilderij met een trein was Het vertrek, een versie van Het vertrek naar Katera, het eiland van geluk en erotiek. Iedereen wil op de trein want de onvoldane mens jaagt zijn geluk elders na. Zo omschreef Pieter het althans", zegt Van Hoof.

De tentoonstelling van reproducties van stoomtreinschilderijen loopt van 4 maart tot 8 april, elke zondag van 14 tot 18u of na afspraak voor groepen. Vandaag donderdag om 20u vindt al een offiële opening plaats. Het treinmuseum ligt aan het Kerkplein 1 in Heist-op-den-Berg.

Pierre ANTHONISSEN

Info: 015-25.15.82 toerisme.heist@skynet.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio