Nederlandse dierenbeschermers nemen Belgische hondenkwekers onder vuur

Na het door de Open Vld afgeblokt voorstel om de hondenverkoop in winkels te verbieden, liggen de Belgische hondenkwekers opnieuw onder vuur. Ditmaal komt de kritiek vanuit Nederland. Zo noemt Stichting Pup in Nood, gesteund door komiek André Van Duin, rashondenkwekerij Woefkesranch in Putte bij Mechelen "een gore schuur" die Nederlanders hondjes op afbetaling aansmeert.

Kristin Matthyssen

BR>

Jack de Jongh van Stichting Pup in Nood werd een paar jaar geleden verkozen tot 'Held van Nederland'. Samen met de Nederlandse dierenbescherming luidt hij de noodklok omdat steeds meer Belgische 'fokboerderijen' vanaf 25 euro per maand pups op afbetaling in Nederland aanbieden. Aanleiding was een lifestyle-achtig artikeltje in

Spits

, een gratis krant in de trant van onze

Metro

. "Belgische hondenkwekers adverteren zich suf op Speurders.nl. Die honden worden hier zelfs met het busje afgeleverd. Er bestaan zo veel gore adressen in België!", foetert De Jongh, die meent dat de kredietverkoop impulsaankopen in de hand werkt. "In Putte bij Mechelen heb je de Woefkesranch. Een journalist van

De Telegraaf

heeft de uitbater gisteren gebeld, en dat was een erg bot gesprek."

"Ik krijg zelfs al dreigmails"

"Pardon?", reageert Marleen Dyck van de Woefkesranch. "Ik heb een halfuur beschaafd gediscussieerd met die Hollandse journalist. Ik weet echt niet waarom die Nederlanders ons plots viseren. In Nederland is de hondenverkoop op afbetaling evenmin verboden."

Marleen Dyck vermoedt dat de Belgische Anti-Broodfokactie de Nederlandse collega's heeft gemobiliseerd. "

Een gore schuur

noemen ze dit. Terwijl onze accommodatie heel netjes is. Ik krijg zelfs al dreigmails vanuit Nederland, dat ze het programma 'Tros Radar' op ons dak gaan sturen. Doe maar, heb ik geantwoord. Die cameraploegen zijn welkom, want wij hebben niets te verbergen."

De Woefkesranch bevestigt dat er snelle thuisleveringen gebeuren van hondjes in een straal van 180 kilometer rond Putte, dus ook in Nederland. "Eén voor één, in een speciaal ingerichte Citroën Berlingo. Of moeten we ze met de Porsche brengen?"

KMa

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio