Minderjarige verdachte busdrama niet voor correctionele rechter

Print
Antwerpen - De minderjarige verdachte van het drama op bus 23 waarbij Guido Demoor (54) in juni 2006 overleed, verschijnt niet voor de correctionele rechtbank. De jeugdkamer van het Antwerpse hof van beroep besliste donderdag om hem niet uit handen te geven. De echtgenote van het slachtoffer, Claire Hamelryck, betreurt dat.
BR>
De minderjarige zal worden berecht door de jeugdrechtbank. Alleen zijn 18-jarige kompaan Redouan S. zal voor de correctionele rechter moeten verschijnen. Dat proces vindt plaats op 29 en 30 maart.

Guido Demoor overleed op 24 juni 2006 nadat hij op bus 23 klappen had gekregen van jongeren. Demoor stierf aan een hersenvliesbloeding. Die werd veroorzaakt door de slagen en verwondingen.

Aanvankelijk werden zes jongeren opgepakt, drie meerderjarigen en drie minderjarigen. Vier van hen werden na onderzoek buiten vervolging gesteld. Alleen Redouan S. en één minderjarige werden nog vervolgd voor 'opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade, met de dood tot gevolg zonder het oogmerk om te doden'.

Het Openbaar Ministerie wilde dat ook de minderjarige voor de correctionele rechtbank zou verschijnen. Maar daarvoor moest de jeugdrechter hem uit handen geven. In eerste aanleg besliste de jeugdrechtbank om dat niet te doen. Het Openbaar Ministerie ging in beroep, maar ving daar nu ook bot.

Geen lessen

Voor de familie van Guido Demoor is deze uitspraak teleurstellend. "Die jongere komt nu voor de jeugdrechter. Hij zal wel een zogenaamde sanctie opgelegd krijgen, zeker?", verzucht de echtgenote van het slachtoffer. "Ik begrijp dat niet meer. Elke maand krijgen we hier een nieuw feit voorgeschoteld: Oostende, Binche ... en nog trekt de rechtbank daar geen lessen uit."

Dochter Vera stelt droef vast: "Ik hoor op de radio dat er strengere straffen komen op agressie. Terecht, want die neemt hand over hand toe, ook nog op het openbaar vervoer. Dan is deze niet-doorverwijzing zo tegenstrijdig. Het signaal is nu dat je zo agressief mag zijn als je wil, zolang je geen wapens gebruikt, ga je vrijuit. Als nabestaanden staan we compleet machteloos toe te kijken."

BVP, JVB

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio