Post in Burcht doet licht uit

Meer dan 100 jaar heeft Burcht een eigen postkantoor gehad. Maar door de voortdurende herstructureringen van De Post kwam aan dat verhaal langzaam maar zeker een eind. Het Burchtse postkantoor kreeg nog een tijdje een deeltijdse functie, maar ook die behoort vanaf vandaag tot het verleden.

Mariam Amal

BR>

Loketbediende Lydia Beuyssens heeft het er behoorlijk moeilijk mee dat De Post na een eeuw definitief uit het Burchtse straatbeeld verdwijnt. "Door de jaren heen, wegens fusies en besparingen, zijn we in Burcht op verschillende locaties terechtgekomen. Maar een definitieve sluiting, dat komt toch hard aan, hoor!"

In de beginjaren was het postkantoor gevestigd in een mooi herenhuis aan de Kloosterstraat. Toen dat te klein werd, ging De Post op zoek naar een grotere locatie aan de Pastoor Coplaan. "In die tijd waren er meer dan 20 personeelsleden. Ik was toen de enige vrouw die bij De Post van Burcht werkte. In 40 jaar heb ik er overigens nooit vrouwelijke collega's gehad. Het was uiteraard niet altijd even gemakkelijk. Soms moest ik voor de verdeling van de brieven al om vier uur 's ochtends beginnen. Ik was dikwijls bang omdat ik met mijn fiets naar het werk reed, maar om daarom mijn baan op te geven, daar is nooit sprake van geweest."

Het Burchtse loket was altijd druk beklant. "Ook nu is het er nog druk. En toch wordt het gesloten", betreurt Lydia. "De leefbaarheid van de gemeente zal door het verdwijnen van het postkantoor een stukje moeten inboeten. De dienst Middenstand doet alles om Burcht leefbaar te houden, maar toch nemen ze een heel belangrijk ontmoetingspunt weg. Begrijpe wie begrijpe kan!"

Fred Lens, woordvoerder van De Post: "Wij blijven onze dienstverlening verzekeren via het pas gestarte PostPunt bij Carrefour. Alleen voor niet vaak voorkomende of ingewikkelde financiële verrichtingen moet men naar De Post in de Statiestraat in Zwijndrecht.

Maar voor Lydia is dat toch niet helemaal hetzelfde, zeker niet op het vlak van privacy. "Ik lette er bijvoorbeeld altijd op dat de klanten niet te dicht bij elkaar stonden. Vooral bij het afhalen van aangetekende brieven hebben veel mensen graag wat ruimte om zich heen."

MaAm

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio